Statistika pokazuje da je u proteklih sedam godina na zapadnom Balkanu otvoreno više od 700.000 novih radnih mjesta, od kojih je, međutim, samo 4,3 posto pripalo osobama mlađim od 24 godine. Mladoj osobi potrebno je oko dvije godine da dobije posao, priopćilo je Vijeće za regionalnu saradnju (RCC).

- Četvrtina milijuna mladih ljudi u regiji je nezaposlena, ali aktivno traže posao. Kada su mlade žene u pitanju, često se događa da se ne školuju niti se na drugi način usavršavaju i nezaposlene su. Uz sve to, jedna trećina mladih nije zadovoljna vještinama stečenim u okviru obrazovnog sustava, jer obično ne zadovoljavaju potrebe njihovih radnih mjesta. kazala je viša stručnjakinja za konkurentnost u Vijeću za regionalnu suradnju Dragana Đurica, piše Avaz.

- 36 posto njih reklo je kako su u proteklih 12 mjeseci na radnom mjestu morali ili steći nove vještine ili unaprijediti postojeće, pokazuje Balkanski barometar za 2019. godinu, istraživanje koje provodi Vijeće za regionalnu suradnju, kaže Đurica.

- Svi mi iz regije trebamo uraditi više da se poveća važnost obrazovanja i vještina za potrebe tržišta rada, a odgovor na to su žene - kazala je viša stručnjakinja za konkurentnost u Vijeću za regionalnu suradnju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok