Urazornom potresu u Albaniji jačine 6,4 stupnjeva prema službenim informacijama poginulo je 23 ljudi, a 650 ih je teže ili lakše ozlijeđeno, objavio je portal Faktor.al.

Jutros oko 7.20 sati zabilježen je blaži potres od 3,4 stupnjeva 29 km sjeverozapadno od Durresa, javlja EMSC. Radi se o 42. potresu koji se osjetio u Jadranskom moru u zadnja 34 sata.

Mnogi su još uvijek pod ruševinama pa je moguće da će broj poginulih i dalje rasti. Snage provode potragu, a vojska je podijeljena u dva najgore pogođena područja. Jedna je 30-godišnja žena spašena nakon 14-satne akcije, a dva sata prije policija je uklonila tijelo njezine osmogodišnje kćeri. Nažalost, 30-godišnjakinja je poslije izgubila život u bolnici. 23. žrtva potresa je osoba iz Kurbina koja je umrla od moždanog udara, iako je poslije rečeno da je pala s baklona zbog jakog podrhtavanja.

Najjači potres u Albaniji posljednjih desetljeća srušio je brojne zgrade i zatrpao pod njima stanovnike, a uslijedilo je još 250 potresa zbog kojih su brojni Albanci pobjegli iz domova na ulice. Potres se osjetio u više zemalja, uključujući i južnu talijansku regiju Puglia.Tisuće ljudi sinoć je došlo provesti noć na nogometnom stadionu u Draču, na kojem je vojska postavila šatore.

Snažan potres pogodio je Albaniju 21. rujna prošle godine i oštetio oko 500 kuća, a u potresu 1979. godine porušen je sjever zemlje, ali nijedan od ta dva potresa nije nanio ljudske žrtve.

"Područja Drača i Thumanea su najteže pogođena. Radovi na spašavanju nastavljaju se u srušenim zgradama", rekao je ministar obrane Olta Xhacka. Italija, Francuska, Rumunjska, Turska, Grčka, Hrvatska, Crna Gora, Kosovo i Srbija poslale su 200 specijaliziranih vojnika, alate i timove pasa tragača kako bi pomogli u pružanju pomoći, rekao je Xhacka.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok