Iznenada je u 68. godini života preminuo bivši guverner središnje banke Republike Hrvatske Željko Rohatinski, koji je u dva mandata obavljao dužnost guvernera Hrvatske narodne banke. Na čelno mjesto HNB-a postavila ga je Račanova vlada, a na suradnji mu se zahvalio Zoran Milanović, koji je na tu poziciju postavio Borisa Vujčića.

Rohatinski je u svom mandatu uživao veliko povjerenje građana koje je stekao oštrim kritikama na račun vlade, ali i potezima koji su, pokazalo se kasnije, spasile hrvatski bankarski sustav od ozbiljnih problema kad je 2008 godine izbila kriza. Zamjeraju mu da je mlako reagirao kod kredita sa švicarskim francima, odnosno što ih nije zabranio. U vrijeme kad su banke plasirale te kredite Rohatinski je često slao upozorenja o problemima koje prati zaduživanje u francima, no ipak nije išao tako daleko da ih zabrani. Piše Večernji.hr.

U vrijeme kreditne euforije Rohatinski je nametnuo bankama obavezu staranja velikih rezervi, zbog kojih su one i danas među najkapitaliziranijim bankama u Europskoj uniji. Bivši guverner Rohatinski lakše je nalazio zajedničku riječ s građanima i medijima nego s premijerima, a ponešto o svom odnosu i iskustvu iz ponovljenog guvernerskog mandata opisao je u ovih dana objavljenoj autobiografskoj knjizi Persona non grata, gdje Rohatinski opisuje najuzbudljivije razdoblje svog profesionalnog života.

Jedno vrijeme, dok je bio guverner špekuliralo se i o uključivanju Željka Rohatinskog u politiku, a kontroverzan će ostati i njegov odnos s Ivicom Todorićem, kod kojega je radio nakon odlaska iz Hrvatske narodne banke. Rohatinski je autor niza stručnih članaka i knjiga, dobitnik je brojnih priznanja za svoj rad. Njegovim odlaskom domaća ekonomska znanost ostaje bez izuzetnog stručnjaka, a oni koji su ga dobro poznavali bez iskrenog prijatelja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok