Dok se zadnjih dana vrte videosnimke prethodnih inauguracija predsjednika države i na kraju prisege čuje uzvik „tako mi Bog pomogao", kojim se završava zakletva novoizabranog predsjednika ili predsjednice, mnogi se pitaju hoće li ovaj završetak izgovoriti i novi predsjednik Republike Zoran Milanović?

Evo i odgovora: „Hoće!“

Naime, sedmero sudaca Ustavnog suda 2017. godine donijelo je odluku kako dodatak "tako mi Bog pomogao", ne ugrožava ateiste i agnostike, niti dovodi u pitanje sekularnost Republike Hrvatske.

Dvoje sudaca imalo je izdvojeno mišljenje.

Ustavni suci Miroslav Šeparović, Mato Arlović, Snježana Bagić, Branko Brkić, Mario Jelušić, Rajko Mlinarić i Miroslav Šumanović donijeli su odluku kako je zazivanje Boga na zakletvi u skladu s člankom 49., stavkom 3. Ustava, dok su suci Lovorka Kušan i Andrej Abramović imali izdvojeno mišljenje.Piše Slobodna Dalmacija.

Izvorni tekst prisege iz 1992. godine nije na kraju sadržavao tu rečenicu, ali ju je prvi predsjednik Franjo Tuđman samovoljno dodao. Naknadno je tako promijenjen tekst svečane prisege unesen 1997. godine u Zakon o izboru predsjednika RH.

Postupke za ocjenom suglasnosti s Ustavom pokrenuli su Damir Jelušić iz Kraljevice ( 2009. godine ) te Aleksandar Hatzivelkos i Dan Margetić iz Zagreba, ( 2013. i 2014. godine).

Jelušić, Hatzivelkos i Margetić u tužbama su istaknuli kako je uvrštavanjem riječi "tako mi Bog pomogao" u tekst svečane prisege povrijeđeno nekoliko temeljnih ustavnopravnih načela.

Oni su smatrali kako se takvom prisegom ateiste i agnostike koji su izabrani za predsjednika dovodi u nejednak položaj pred zakonom s vjernicima jer ih se primorava da izgovaraju riječi "tako mi Bog pomogao" iako oni nisu vjernici.

Suci Lovorka Kušan i Andrej Abramović u izdvojenom su mišljenju pak, naglasili kako smatraju da su prigovori predlagatelja osnovani te da je propisivanje osporenog dijela prisege protivno Ustavu.

Njih dvoje mišljenja su kako su svi dijelovi prisege jednako važni te kako se od osobe koja daje prisegu očekuje da jednako ozbiljno shvaća i čvrsto stoji iza svake izgovorene riječi.

Predsjednik Stjepan Mesić tekst prisege je čitao, Ivo Josipović i Kolinda Grabar-Kitarović izgovarali su ga ponavljajući određene odlomke za predsjednicom Ustavnog suda Jasnom Omejec.

Franjo Tuđman je tijekom prve inauguracije 1992. tekst prisege ponavljao za predsjednikom Ustavnog suda Jadrankom Crnićem, dok ga je tijekom svoje druge inauguracije čitao.

Tekst prisege:

"Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. Kao hrvatski državni poglavar:

- držat ću se Ustava i zakona,

- brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske,

- bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti,

- čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske.

Tako mi Bog pomogao."

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok