Veliki broj građana u regiji mogao bi iskoristiti pogodnosti novog zakona o useljavanju stručne radne snage u Njemačku. Zakon koji olakšava procedure za zapošljavanje radnika iz zemalja izvan Europske unije omogućava i boravak u Njemačkoj do šest mjeseci samo za traženje posla.

Izdavačko-istraživački centar Demostat je na svojoj stranici naveo da je u Njemačkoj ukinut "rezidencijalni test rada", odnosno da se građani regije izjednačavaju s rezidentima EU po pravima na zapošljavanje u njemačkim tvrtkama.

Po novom prijedlogu koji počinje od 1. ožujka, poslodavci u Njemačkoj više neće morati dokazivati da ne mogu naći kvalificirane radnike u svojoj zemlji ukoliko žele zaposliti stručnjaka koji nije državljanin te zemlje.

Pojednostavljene su procedure za priznavanje diplome useljenicima iz trećih zemalja, tako da će građani regije kraće čekati na izdavanje službenih potvrda i nostrifikaciju diploma, piše Klix.ba.

Uvedena je mogućnost da čak i oni koji nemaju nikakav posao zajamčen u Njemačkoj mogu doći i boraviti u toj zemlji s posebnom vizom i do šest mjeseci tražeći posao.

Da bi dobili takvo odobrenje, moraju ispuniti određene uvjete kao što je dokazivanje da imaju dovoljno sredstava da se izdržavaju, jer neće imati pravo ni na kakav oblik socijalne pomoći.

Do sada su građani regije mogli u Njemačkoj ostati najduže tri mjeseca i to u turističkoj posjeti, iako su mnogi to koristili za rad na crno i pokušaj traženja stalnog zaposlenja.

"Četvrta promjena koja se najavljuje posebno je važna za iseljenike iz zemalja regije zato što se odnosi na smanjenje gužvi i ubrzavanje procesa za dobivanje termina u konzulatima, što je do sada često predstavljalo najteži dio procesa za konačno iseljenje", ukazao je Demostat.

Novim zakonom trebala bi veleposlanstva dodjeljivati termine najduže u roku od 14 radnih dana od podnošenja zahtjeva za termin, dok bi se odluka o odobrenju vize trebala donositi u roku od tri tjedna nakon termina.

Programeri, inženjeri elektrotehnike, ali i kvalificirani električari, njegovatelji i njegovateljice te zdravstveni radnici nalaze se na vrhu popisa najtraženije radne snage u Njemačkoj, prema podacima Dekra akademije iz te zemlje.

Procjene su da Njemačkoj trenutno nedostaje oko 1,7 milijuna industrijskih radnika, majstora i medicinskog osoblja.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com