Dvije obitelji iz Srbije dobile su svojstvo oštećenih u kaznenom postupku protiv "Cryo Save", švicarske banke matičnih stanica, koja je izgubila licencu, bez znanja klijenata uzorke dala poljskoj banci, a neke čak i uništila.

Prije toga "Cryo Save" je svoje usluge naplaćivao i po 1.800 eura, zbog čega su se mnoge obitelji, u želji da matičnim stanicama osiguraju zdravlje svoje djece, zaduživali kreditima.

Za malverzacije se doznalo u travnju prošle godine, kada je odvjetnik Rastko Petaković doznao da je "Cryo Save" uništio uzorak njegovog djeteta. Petaković se nakon toga posvetio tome da otkrije aferu u ovoj švicarskoj banci matičnih stanica, a prije dva dana se obratio s novim informacijama, koje ilustriraju napredak u cijelom slučaju, piše Blic.rs.

- Upravo je javni tužitelj u Ženevi odobrio svojstvo oštećenih za obitelji iz Srbije koje zastupamo i pozvao nas da sudjelujemo u kaznenom postupku! Jako velika vijest! Uz to, sve više obitelji javlja se s informacijom da su identificirani i sigurno skladišteni njihovi uzorci kod "Famicorda". Također odlična vijest! Ovo zaslužuje veliku pohvalu! Dok se ne istraži sudbina svake posude stanica koju je "Cryo Save" uzeo od roditelja: idemo dalje ovim putem - objavio je Petaković na društvenim mrežama.

On je za Blic detaljnije objasnio što to točno znači za obitelji iz Srbije.

- Dvije obitelji su dobile svojstvo oštećenih, a sada je potrebno dostaviti punomoć i drugih obitelji. Do sada smo dobivali šture informacije, iz druge ruke, a ovo znači da sada postajemo prva ruka. Također, u pitanju je kazneni postupak, tako da, ukoliko se završi negativno po okrivljenog, obitelji će moći dobiti odštetu - objasnio je Petaković.

Prema njegovim riječima, u kontaktu je s više od 400 obitelji koje je "Cryo Save" oštetio.

Na pitanje kako očekuje razvoj slučaja i kada bi mogao biti završen, kaže kako je direktor "Cryo Save" do sada odugovlačio slučaj jer je donosio liječnička pravdanja kako se ne bi pojavljivao na sudu.

Podsjetimo, više od 12.000 obitelji iz Srbije platilo je i do 1.800 eura švicarskoj tvrtki "Cryo Save" za skladištenje matičnih stanica djece, koje bi služile prilikom eventualnog liječenja. Banka matičnih stanica je ugašena, uzorci su prebačeni u poljski "Famicord", a roditelji su zakinuti. Osim što su neki uzorci uništeni, problem je i pravne prirode - nitko od klijenata nije imao ugovor s "Famicordom", a u ovoj poljskoj tvrtki našli su se njihovi podaci i matične stanice.

Roditelji traže da se omogući pristup dokumentaciji o djeci i uzorcima njihovih matičnih stanica, koje su bez njihove suglasnosti prebačene u "Famicord" banku.

Upravo je Petaković jedan od roditelja koji je najgore prošao: matične ćelije njihove ćerke su uništene.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok