Nedavno prijedlog Zakona prema kojem Srbija nudi 10 tisuća eura roditeljima čija su djeca nestala u srpskim i bosansko-hercegovačkih rodilištima u sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća razbjesnila je žene koje već desetljećima traže istinu o svojoj djeci.

Zbog toga su se sastale udruge civilnog društva i premijerka Ana Brnabić kako bi došlo do izmjene prijedloga Zakona, piše Blic.

Podsjećamo, majke kojima je rečeno u bolnicama da su im djeca mrtva okupile su se u udrugu i tvrde kako su im djeca oteta prodana, a smatra se kako je sveukupno nestalo više od 10 tisuća djece. Sve one su rodile vikendom, svima je rečeno da im je dijete rođeno mrtvo i nisu im dopustili da ga vide, te nisu mogle uzeti dijete kako bi ga pokopale već im je rečeno kako je to posao bolnice.

Priča je završila u javnost kad su neka posvojena djeca u potrazi za svojim korijenima pronalazila sve veći kaos i misterij vezan za njihovo rođenje i posvajanje. Naime, nakon što je Zorica Jovanović dobila presudu protiv Srbije u Strasbourgu prema kojoj ona i svaka majka mora znati kako i gdje je nakon rođenja završilo njezino dijete očekivalo se kako će doći do pomaka, međutim to se nije dogodilo.

Upravo zbog toga predstavnice srpske udruge smatraju kako se trgovina bebama odvijala pod pokroviteljstvom bivše države.

- Po bolnicama nam se ponavljaju na našim papirima imena liječnika i zato smatramo da je to jedna organizirana kriminalna grupa radila. Također nam se ponavljaju i matičari. Vrlo je interesantno da mi ovu bitku bijemo sedamnaest godina i da država nema sluha - kazala je Mirjana Novokmet, prenosi Houston Chronicle.

Nedavni prijedlog Zakona razljutio je članove udruga koji traže svoju djecu, te se premijerka Ana Brnabić sastala s njima kako bi došlo do promjena u prijedlogu Zakona koje traže.

Prema njemu, konačno će se osnovati komisija koja će istraživati slučajeve nestalih beba i koja bi trebala rasvijetliti trgovinu bebama. Činjenica što će u povjerenstvu sjediti upravo članovi civilnih udruga smatra se velikim napretkom. Prvobitni prijedlog izazvao je žestoke kritike javnosti, a udruge su tvrdile kako to nema veze s trgovinom bebama već rješavanjem pravne odgovornosti Srbije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok