Nacionalni stožer u Hrvatskoj iznio je nove podatke o situaciji s koronavirusom. U Hrvatskoj potvrđeno 46 slučaja zaraze. Zabilježeno je sedam novih slučajeva, kazao je ministar zdravstva RH Vili Beroš na konferenciji za novinare.

Dva su novozaražena u Zagrebu, a u Osijeku je pet. Prenosi Večernji list.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić kazala je da svi novozaraženi imaju blage simptome. "Provjeravaju se njihovi kontakti", kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

"Građani BiH i Srbije neće morati ići u samoizolaciju", kazao je Capak.

"Prilagođavat ćemo se svim situacijama. Ne znamo gdje će buknuti virus. Pripremamo se na neke druge scenarije koji još nisu izvjesni", kazao je Beroš.

"Potpuno je nerealno očekivati da policija može kontrolirati ljude u samoizolaciji. Mi uglavnom postupamo po dojavama. U tom trenutku se provjerava. Policija je to napravila kako bi pomogla svima. Policajac prvo provjeri u informacijskom sustavu. Ako ga uhvati u vožnji može odmah provjeriti. Ako osoba krši samoizolaciju odmah se prijavljuje nadležnim službama", kazao je ministar Davor Božinović.

"U protekla 24 sata je izvršena kontrola za 57 građana koji se ne pridržavaju mjera samoizolacije. 17 je prijavljeno sanitarnoj inspekciji i bit će sankcionirani", rekao je Božinović.

Rekao je da od ovoga trenutka ne treba očekivati više gužve na granicama.

"Svi oni koji su bliski kontakti i u samoizolaciji su važno je da se striktno drže pravila. Možete biti i bez simptoma i morate se pridržavati uputa. Ugrožavate druge ako se ne pridržavate, bez obzira imate li simptome ili ne", kazala je Markotić.

"Ovo je jedan od kritičnih aspekata. Lijepo molim ljude da se pridržavaju", dodala je.

"51 osoba je u karanteni, 49 u Splitu, u Dubrovniku dvoje. Ima 48 objekata karantena, 21 je mobiliziran, 12 je za vozače kamiona", kazao je Božinović dodavši da pridržavanje mjera osobne higijene je ključ te da izbjegavaju socijalne kontakte.

"Situacija u Europi se pogoršava, mjere su rigoroznije. Apeliram da ono što se izgovara iz stožera neka se prati", dodao je Božinović ponovivši da se sva putovanja izbjegavaju.

Od ponedjeljka se obustavlja nastava u vrtićima, osnovnim i srednjim školama te visokoškolskim ustanovama u trajanju od dva tjedna.Vlada je održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Odluku o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok