Bitka još nipošto nije dobivena u Italiji gdje su posljedice epidemije strašne, ali u nedjelju su talijanski dužnosnici prvi put oprezno izrazili nadu u skoro povlačenje pandemije koronavirusa.

U mjesec dana gotovo 5.500 ljudi je umrlo u pandemiji u Italiji, daleko najteže stradaloj zemlji u svijetu, s više od trećine ukupnog broja umrlih. U zadnja 24 sata u Italiji umrla 651 osoba, što je velik broj ali je u znatnom padu u odnosu na 'rekord' dan ranije (793).

- Brojevi objavljeni danas manji su nego jučer. Nadam se i svi se nadamo da će se oni potvrditi ovih dana, rekao je čelnik Civilne zaštite Angelo Borrelli.

- No moramo i dalje biti oprezni, dodao je nakon drugog vikenda karantene u Italiji.

- Ne smijemo se pretjerano zanositi ni davati preveliku važnost današnjim podacima, ali "to je znak na koji gledamo pozitivno, rekao je Franco Locatelli, čelnik talijanskih sanitarnih vlasti.

- Prve stroge mjere izolacije donesene su 11. ožujka. Očekivali smo rezultate nakon dva do tri tjedna. Dakle, idući tjedan će svakako biti presudan i očekujemo potvrdu obrata trenda, dodao je, pozivajući na najveći mogući oprez u obiteljima kako bi se spriječilo širenje zaraze.

Ovaj sramežljiv znak nade došao je iz Lombardije, pokrajine u kojoj je Milano, koja je teško stradala jer je u njoj umrlo 3.456 ljudi. No porast broja pozitivnih slučajeva se prepolovio (+1.691 u nedjelju a +3.251 dan ranije). (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok