Vatikanska Apostolska pokorničarna odobrila je potpuni oprost od vremenitih kazni za ljude zaražene koronavirusom, osobe koje se nalaze u karanteni ili samoizolaciji te za one koji brinu za njih, uključujući liječničko osoblje i članove obitelji, prenosi Nedjelja.ba.

Prema dekretu objavljenom 20. ožujka, potpuni oprost mogu dobiti katolici iz navedenih skupina ako duhovno putem medija sudjeluju u pobožnostima poput svete mise, križnoga puta, krunice ili drugih oblika pobožnosti, ili ako barem izmole Vjerovanje i Očenaš te pobožno zazovu Blaženu Djevicu Mariju, prikazujući svoje patnje u duhu vjere u Boga i ljubavi prema braći i sestrama.

Kao što je i obično slučaj kod potpunog oprosta, za njegovo dobivanje osoba se mora odreći svih grijeha, mora se ispovjediti, pričestiti i izmoliti molitve na nakanu Svetog Oca za što će u ovom slučaju biti dovoljno imati nakanu to učiniti čim uvjeti to dopuste.

Potpuni oprost, pod istim uvjetima, mogu dobiti i svi katolici koji mole za okončanje pandemije, ozdravljenje bolesnih ili za pokoj duše preminulih. Za njih je potrebno da posjete Presveti Oltarski Sakrament, ili: sudjeluju u klanjanju; čitaju Sveto pismo barem pola sata; izmole krunicu; izmole križni put ili krunicu Božjeg milosrđa.

"Crkva moli i za one koji nisu u mogućnosti primiti sakrament bolesničkog pomazanja i popudbinu, povjeravajući svakog pojedinog božanskom milosrđu preko općinstva svetih i dajući vjernicima potpuni oprost u trenutku smrti, ako su propisno raspoloženi i ako su tijekom života izmolili nekoliko molitava (u ovom slučaju Crkva nadoknađuje tri uobičajeno potrebna uvjeta)", stoji također u dekretu, uz napomenu kako je za dobivanje ovog oprosta preporučena upotreba križa, piše Bitno.net.

Dokument koji potpisuje viši pokorničar, kard. Mauro Piacenza, završava zazivanjem Majke Božje, koja je Zdravlje bolesnih, da pomogne čovječanstvo spasiti od pandemije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok