Generalni konzul BiH u Frankfurtu Lučiano Kaluža izjavio je kako se državljani BiH kojima ističe pravo na boravak u Njemačkoj, bezvizni boravak i ostale vrste boravka za čije produženje ne postoji pravna osnova, trebaju vratiti u BiH prije isteka razdoblja dozvoljenog boravka.

"Ukoliko u postojećim okolnostima ograničenja u međunarodnom prometu svi pokušaji pronalaženja mogućnosti putovanja u BiH ostanu bez uspjeha, potrebno se obratiti nadležnom imigracijskom uredu u mjestu boravka, prije isteka važećeg prava na boravak", rekao je Kaluža za Srnu i dodao kako su za reguliranje prava na boravak u Njemačkoj nadležni imigracijski uredu saveznih pokrajina ove države.

On je dodao kako državljani BiH koji u Njemačkoj borave na osnovu bezviznog režima, do 90 dana, nadležnom imigracijskom uredu trebaju dostaviti osobne podatke (ime, prezime, djevojačko prezime, spol, datum i mjesto rođenja, državljanstvo, broj putovnice), radi reguliranja daljnjeg prava na boravak.

"S ovom prijavom se pokreće postupak, što rezultira da se trenutni boravak smatra dopuštenim do donošenja odluke nadležnog imigracijskog ureda. Zahtjev za reguliranje daljnjeg prava na boravak potrebno je u tiskanoj ili drugoj formi imati uz putovnicu, te ih pokazati u slučaju kontrole ili prilikom napuštanja Njemačke", istaknuo je Kaluža.

On je naglasio kako državljani BiH koji u Njemačkoj borave na osnovu "D" vize ili dozvole boravka, također, trebaju podnijeti zahtjev za produženje prava na boravak nadležnom imigracijskom uredu u mjestu boravka.

"Uz zahtjev je potrebno dostaviti osobne podatke, navesti vrstu zahtjeva i broj predmeta ukoliko postoji. Do donošenja odluke nadležnog imigracijskog ureda po zahtjevu, zadržava se pravo na boravak na osnovu prethodno izdane vize ili odobrenja boravka", rekao je Kaluža.

On je dodao da je zahtjev za produženje prava na boravak potrebno u štampanoj ili drugoj formi imati uz postojeću vizu/dozvolu boravka i pasoš, te ih predočiti u slučaju kontrole.

On je dodao kako su, s obzirom na trenutne okolnosti izazvane pandemijom koronavirusa, kapaciteti ureda ograničeni, te nadležni organi Njemačke upućuju na prethodno informiranje i ostvarivanje kontakta posredstvom internet stranice ureda, odnosno komunikaciju posredstvom e-maila.

"U tom smislu, sve vrste tih zahtjeva nadležnom imigracijskom uredu mogu se podnijeti putem e-maila", istakao je Kaluža.

Kako do informacija

Za sve dodatne informacije i pojašnjenja državljani Bosne i Hercegovine mogu se obratiti na dežurni broj telefona Veleposlanstva BiH u Berlinu +49 178 6949937 ili e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., broj telefona Generalnog konzulata BiH u Minhenu +49899828064 ili e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., broj telefona Generalnog konzulata BiH u Frankfurtu +496990748640 ili e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., te broj Generalnog konzulata BiH u Štutgartu +4971125383910 ili e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com

Najnovije svijet