Možemo li se zaraziti novim koronavirusom u supermarketima ili uredima? Znanstvenici nisu suglasni oko odgovora na ovo pitanje, koje je važno za funkcioniranje građana tijekom pandemije koronavirusa.

Njemački virolog Hendrik Streeck, kako javlja Njemački javni radio, tvrdi da dosad nije otkriven prijenos novog virusa u supermarketima, restoranima, pa čak ni kod frizera.

Štoviše, ovaj bonski profesor virologije i direktor Instituta za virologiju i HIV na bonskom sveučilištu ističe kako preliminarni rezultati njegovog istraživanja provedenog u njemačkom okrugu Heinsberg, koji je i jedno od žarišta epidemije koronavirusa u Njemačkoj, potvrđuju da je širenje zaraze rezultat redovito bliskog kontakta u duljem razdoblju, bez obzira je li riječ Heinsbergu, zabavama skijaša u austrijskom Ischglu ili nogometnoj utakmici u Bergamu. Piše Večernji.hr.

Streeckov istraživački tim intervjuirao je oboljele kako bi utvrdio lance zaraze, ne bi li utvrdio realnu opasnost od zaraze u cilju izrade preporuka za prevenciju njemačkog i europskog stanovništva. Streeck je zatim ispitivao mogućnost zaraze dodirivanjem kvaka na vratima, daljinskih upravljača, kuhinjskih uređaja i mobitela, a preliminarni rezultati pokazuju kako, za razliku od općeg uvjerenja, kvake na vratima i druge slične površine mogu biti zarazne samo ako je netko tko je zaražen neposredno prije toga zakašljao u kvaku, a onaj koji je zaražen odmah nakon toga dodirnio kvaku a zatim istom rukom i svoje lice.

"Bili smo u kućanstvu u kojem je bilo više zaraženih ljudi, a opet nismo registrirali prijenos živog virusa s bilo koje površine", poručuje Streeck, kritizirajući njemački Institut Robert Koch što nije ranije proveo takvo istraživanje u Heinsbergu, mjestu od 250 tisuća stanovnika, u kojem je zabilježeno 1400 slučajeva zaraze i 46 smrtnih slučajeva.

Berlinski virolog Christian Drosten smatra pak kako je novi virus jako osjetljiv na isušivanje i da se prenosi isključivo kapljičnim putem, i to tako da netko udahne kapljice koje je zaražena osoba kihnula ili iskašljala.

Njemački savezni zavod za procjenu rizika izvještava kako stabilnost koronavirusa u okolišu ovisi o nizu faktora kao što su temperatura, vlaga i vrsta površine, smatrajući kako je malo vjerojatno da bi površina raznih kupljenih roba, obuće, odjeće, računala i drugih uređaja mogla biti izvor zaraze, jer takav prijenos koronavirusa još nije dokazan.

Američki znanstvenici ne slažu se s njemačkim stručnjacima. Američki stručnjaci zdravstvenog instituta NIH i agencije za zaštitu zdravlja CSC smatraju da novi virus može preživjeti tri dana na plastici, na papiru 24 sata, a u aerosolima tri sata, no njemački istraživači napominju da je riječ o zaključcima istraživanja provedenih u eksperimentalnim uvjetima te da ponašanje virusa u vanjskim uvjetima može biti drukčije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok