Europol je upozorio sve članice Europske unije da u aktualnoj situaciji očekuju pokušaje prodaje navodnih zaštitnih maski, koje su napravljene tako da zapravo ne pružaju nikakvu zaštitu od koronavirusa.

Prema pisanju njemačkog lista Der Spiegel, Europol je svim nacionalnim MUP-ovima poslao dopis u kojem ističe kako se već primjećuje fenomen prodaje loše napravljenih i nefunkcionalnih zaštitnih maski, koje su u pandemiji koronavirusa postale vrlo tražena roba na kojoj se itekako može dobro zaraditi, prenosi Faktor.

Takve u osnovi beskorisne maske počinju se sve češće nuditi, ne samo zdravstvenim ustanovama, nego i ljekarnama, trgovinama široke robe…

Mnoge zemlje su uvele obvezu nošenja maske u javnosti, pa su građani požurili kupiti ih, što očito koriste i krijumčari.

- Međunarodne zločinačke grupe, koje sudjeluju u proizvodnji i distribuciji krivotvorene robe, pokazale su kako su sposobne prilagoditi se novoj situaciji - navodi se u Europolovom dopisu.

Na europskom tržištu su tako već uočeni lažni testovi za koronavirus, lažne zaštitne maske i lažni lijekovi za malariju, a sve usred koronakrize, koja očito nije presjekla lance dostave ovih kriminalnih grupa. Sve to već se nudi na internetu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok