Antivirusni lijek remdesivir, jedan od lijekova u koje se polagala velika nada za liječenje zaraze novim koronavirusom, pokazao je izuzetno loše rezultate u prvoj kliničkoj studiji.

Takav obrat težak je udarac pacijentima, znanstvenicima i investitorima te proizvođaču lijeka, kalifornijskoj kompaniji Gilead Sciences, objavio je Financial Times. Informaciju o rezultatu studije nakratko je objavila Svjetska zdravstvena organizacija, no ubrzo ju je uklonila sa svojih web stranica. Navodi Večernji.hr.

Iz SZO su objasnili da je riječ o pogrešci te da materijal nije spreman za objavu jer studija nije prošla recenziju. Prema navodima iz uklonjene studije, kinesko istraživanje pokazalo je da remdesivir nije poboljšao stanje pacijenata niti je smanjio količinu patogena u organizmu, Istraživanje je provedeno na 237 bolesnika od kojih je 158 dobivalo lijek dok je njih 79 bilo kontrolna skupina.

Lijek je također pokazao značajne nuspojave te je 18 oboljelih moralo prestati s terapijom. Iz Gilead Sciences su kratko odgovorili da rezultati ipak pokazuju da lijek ima "potencijalnu korist".

Ovo je druga loša vijest u kratko vrijeme o slaboj učinkovitosti lijekova koji se u svijetu najčešće koriste za tretman bolesnika s Covidom 19.

Nakon što su anegdotalni dokazi liječnika upozoravali da se pri primjeni hidroksiklorokina i u kombinaciji s azitromicinom mora biti pažljiv te prije davanja dobro procijeniti stanje pacijenta, ovog je tjedna objavljena još nerecenzirana studija koja je pokazala da taj lijek ne pokazuje gotovo nikakvu korist u odnosu na standardnu njegu. Štoviše, lijek je bio povezan s više smrtnih ishoda.

Uza sve, taj lijek nalazi se u središtu bizarne političke bitke u SAD-u, gdje je njegov najveći zagovornik predsjednik Donald Trump.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok