Stav Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u svezi s mjerama prevencije širenja koronavirusa je da prebrzo ukidanje ograničenja može dovesti do ubojitog oživljavanja bolesti, izjavio je direktor WHO-a u BiH Victor Olsavszky.

Preventivne mjere

- Zato predlažemo da se to radi postupno i da se uzme u obzir najmanje četiri do pet važnih čimbenika. Prvi bi bio da je prijenos kontroliran, a drugi da ima dovoljno dostupnih javnih zdravstvenih i usluga opće medicine - naveo je Olsavszky za Radio Slobodna Europa.

Prema njegovim riječima, treći čimbenik bio bi da nema rizika od izbijanja epidemije u posebnim uvjetima, poput ustanova za dugotrajno zbrinjavanje, te da su ti rizici svedeni na minimum.

- I pod četiri, da se preventivne mjere trebaju implementirati na radnim mjestima, školama i drugim mjestima gdje ljudi obično idu. Znači, bitno je da se svi ti rizici moraju kontrolirati. I posljednje, što je vrlo bitno, jeste da su zajednice svjesne kada su uključene u ovu takozvanu tranziciju, ne zovemo je kraj, nego tranzicija - pojasnio je on.

Naglasio je da cjepivo protiv koronavirusa razvija oko 60 kandidata diljem svijeta i da u WHO-u očekuju prve rezultate u nekoliko narednih sedmica, nakon čega bi se trebalo znati koja bi bila najprikladniji kandidat.

Na pitanje da li je svijet trenutno u fazi kada se kupuje vrijeme da se osposobe zdravstveni sustavi, Olsavszky je rekao da neke zemlje jesu.

- I rekao bih da je među njima BiH, jer što se nadamo s ovim preduzetim mjerama može se dogoditi ono što mi zovemo "poravnanje krivulje". Visoki brojevi Covid-19 slučajeva, posebno kritičnih, neće se pojavljivati u kratkom periodu. To znači da neće stavljati veliki pritisak na bolnice i na cijeli zdravstveni sustav. To daje vladama malo vremena da se pripreme - naglasio je on.

Povećanje zdravstvene radne snage

Ali izvan pandemije, dodao je Olsavszky, ovo daje svima odličnu lekciju da i vrlo uspješni zdravstveni sustavi, kao Francuska, Italija, SAD nisu pripremljeni na ovakvu pandemiju.

- Zato za budućnost vlade trebaju promisliti kako da se pripreme bolje što se tiče zdravstvenog sustava, kao i cjelokupne zdravstvene radne snage, čak i za povećanjem radne snage u zdravstvu - smatra Olsavszky.