Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres izjavio je u utorak kako je pandemija koronavirusa pokazala koliko su krhka današnja društva, ali da vlade moraju raditi zajednički u suočavanju sa zajedničkim izazovima, među kojima je globalno zagrijavanje, i da to može biti prilika "da obnovimo naš svijet nabolje".

Govoreći na dvodnevnoj konferenciji o klimatskim promjenama, čelnik Svjetske organizacije izjavio je kako je jedini efikasan odgovor na izvanredne situacije u javnom zdravstvu širom svijeta "hrabro, vizionarsko i kolaborativno čelništvo".

- Isto takvo čelništvo potrebno je za bavljenje pomaljajućom egzistencijalnom prijetnjom od klimatskih poremećaja - kazao je Guterres, naglašavajući kako je proteklo desetljeće bilo najtoplije u povjesti otkako se mjere temperature.

Zatražio je od Europske unije da pokaže "globalno čelništvo" predstavljajući ažurirane planove smanjenja emisije stakleničkih plinova do kraja godine koji bi postavili Europu na put da postane prvi klimatski neutralan kontinent do 2050.

Guterres je, međutim, dodao kako se ostali veliki emiteri stakleničkih plinova trebaju pridružiti tim naporima. Na grupu od 20 velikih ekonomskih sila i ekonomija u ekspanziji otpada više od 80 posto globalne emisije.

- Pariški klimatski sporazum velikim djelom je bio moguć zahvaljujući angažmanu Sjedinjenih Država i Kine. Bez doprinosa tih velikih emitera, svi naši napori bit će osuđeni na propast - kazao je on, komentirajući klimatski sporazum iz 2015. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok