Tim znanstvenika otkrio je antitijelo koje sprječava novi koronavirus u zarazi ljudskih stanica u revolucionarnom istraživanju koje bi moglo dovesti do razvoja novih lijekova.

Nadograđujući već postojeće istraživanje o SARS koronavirusu, znanstvenici sa Sveučilišta Utrecht u Nizozemskoj, Centra Erasmus Medical te trtke Harbour BioMed (HBM) identificirali su potencijalnu metodu za neutraliziranje bolesti COVID-19.

Otkrili su da antitijelo koje sprječava SARS virus da uđe u ljudske stranice isto tako može blokirati i novi koronavirus.

Njihovo istraživanje objavljeno je u znanstvenom časopisu Nature Communications.

Testirali su kolekciju antitijela na uzgojenim ljudskim stanicama i otkrili su jedan koji se veže na dio virusa prisutan i u SARS-u i u SARS-CoV-2.

To otkriće moglo bi ponuditi prvi korak prema razvijanju punog lijeka s antitijelima za liječenje ili sprječavanje razvoja bolesti COVID-19.

Od COVID-19 bolesti dosad je u svijetu oboljelo 3,5 milijuna ljudi te je umrlo njih gotovo 250.000.

Neutralizirajuće antitijelo ima potencijal zaustaviti tijek infekcije u zaraženoj osobi, poduprijeti čišćenje od virusa ili zaštititi nezaraženu osobu koja se nađe izložena tom virusu, pojašnjava dr. Berend Jan Bosch, koautor spomenutog istraživanja.

Antitijelo korišteno u ovom istraživanju u potpunosti je ljudsko, što omogućava da se razvoj lijeka nastavi ubrzano i smanjuje potencijalne nuspojave povezane s imunitetom, kaže dr. Frank Grosveld, isto tako koautor navedene studije.

Razlika između potpuno ljudskog antitijela i drugih antitijela jest u tome što se konvencionalna antitijela prvo uzgoje u drugim vrstama, prije nego što ih se "humanizira", kako bi se mogla prenijeti i na čovjeka.

Istraživanje je provedeno korištenjem H2L2 transgene mišje tehnologije tvrtke Harbour BioMed, koja omogućava istraživačima da razviju "ljudska" antitijela bez testiranja na ljudima.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok