Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) je priopćio da će biti potrebno ograničiti kretanje ranjivih grupa i kada se ukine mjera izolacije.

- Postoje jasne rizične grupe koje koronavirus više pogođa i kod kojih postoji veća mogućnost da će umrijeti. Dakle, kada govorimo o ukidanju restriktivnih mjera ili čak o turizmu, mi također govorimo da ljudi koji su pod većim rizikom ne bi trebalo da putuju ako je virus još uvijek tu - kazao je direktor ECDC, doktor Andrea Amon.

Razni faktori utječu na težinu kliničke slike osoba zaraženih Covid-19 bolešću, ali Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti klasificira sve starije od 70 godina i one koje imaju kronične bolesti, uključujući hipertenziju, dijabetes, srčane bolesti i rak u grupu najranjivijih.

Napominje se da su "muškarci u ovim grupama izloženi većem riziku od žena".

Primjedbe ECDC-a su uslijedile kada su predstavnici turizma pritiskali zemlje Europske unije da ublaže zabrane putovanja uvedene za borbu protiv virusa.

Fric Jousen, generalni direktor TUI kompanije, kazao je "da u Njemačkoj i Europi, putovanja i odmori imaju veliki značaj za ljude".

- Sada moramo dobro izaći iz krize. Turizmu u Europi treba jasna perspektiva - dodao je Jousen.

Rekao je da bi trebalo dozvoliti otvaranje onim zemljama koje su "dobro napredovale“ u borbi protiv virusa i žele da se turisti vrate, uključujući Grčku, Cipar, Portugal, Austriju, Balearske otoke i Bugarsku.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com

Najnovije svijet