Genetska analiza uzoraka više od 7500 ljudi inficiranih Covidom-19 navodi na zaključak da se novi koronavirus - SARS-CoV-2, krajem prošle godine brzo proširio po svijetu te se prilagođavao ljudskim domaćinima, objavili su u srijedu znanstvenici.

Znanstvenici Genetskog instituta sveučilišta University College London (UCL) pronašli su skoro 200 genetskih mutacija novog koronavirusa koje se učestalo i redovito ponavljaju. Po njihovom mišljenju, to pokazuje mogući obrazac njegovog razvoja i širenja kod ljudi. Navodi Večernji.hr.

Francois Balloux, jedan od voditelja istraživanja na UCL-u objašnjava da su rezultati pokazali da se veliki udio globalne genetske raznolikosti virusa SARS-CoV-2 može naći u svim zemljama koje su izrazito teško pogođene pandemijom.

"Svi virusi mutiraju. Mutacije same po sebi nisu ništa loše i nema ničega što bi ukazivalo da SARS-CoV-2 mutira brže ili sporije od očekivanog. Za sada ne možemo reći da novi koronavirus postaje više ili manje smrtonosan i zarazan", rekao je Balloux.

Proučeno više od 7500 genoma

Njegov tim je proučio genome više od 7500 virusa sa zaraženih pacijenata diljem svijeta, a rezultati se nadovezuju na sve više dokaza da virusi SARS-CoV-2 dijele pretka s kraja 2019. To ukazuje da je virus u tom razdoblju prešao sa životinja na ljude.

I dok rezultati studije potvrđuju da se virus pojavio upravo krajem 2019. i potom brzo proširio po svijetu, studija nije utvrdila točnu lokaciju ili izvorišnu točku.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok