Europska komisija pozvala je zemlje EU i Schengena(bezvizne) zone da na još 30 dana produže privremeno ograničenje putovanja u zemlje članice.

Ograničenje se odnosi na sva putovanja građana trećih zemalja koja nisu od suštinskog značaja, a primjenjuje se na vanjskim granicama EU obuhvatajući i zemlje Schengena koje su izvan EU (Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska).

Iz Komisje poručuju da je bez obzira na prvobitne korake država članica EU ka popuštanju mjera protiv COVID-19, "situacija i dalje krhka kako u Eropi tako i diljem svijeta".

Komesarka za unutarnje poslove llva Johanson ponavlja da je neophodan koordiniran i postupni pristup za funkcioniranje Schengenskog bezviznog prostora.

"Ograničenja koja se odnose na slobodnu kretanja i kontrolu na unutarnjikm granicama moraće da se postupno ukinu prije nego što uklonimo ograničenja na vanjskim granicama i osiguramo pristup građanima koji ne dolaze iz EU", poručila je Johanson.

Komesar za promociju europskog načina života Margaritis Schina dodaje da je smanjena fizička interakcija između ljudi i dalje način kojim se pokušava zaustaviti širenje virusa korona.

"Usprkos napretku u mnogim europskim zemljama, situacija u svijetu je vrlo nestabilna. Potrebno je da bilo koja poduzeta akcija bude postupna i da se različite mjere ukidaju u različitim fazama", rekao je Schina .

Iz Brisela pozivaju na kontinuirani koordinirani pristup produžetku ograničenju ulazaka u EU i ocjenjuju da djelovanje na vanjskim granicama može biti djelotvorno samo ako ga provode sve države EU i Schengenske države na svim granicama.

Europska komisija je u okviru mjera za zaustavljanje širenja COVID-19 16. ožujka prvi put pozvala članice EU i Schengen zone da uvedu privremeno ograničenje ulazaka za sva putovanja koja nisu od suštinskog značaja.

Ova mjera produžena je 8. travnja na dodatnih 30 dana.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok