Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke za rad bazena i vodenih parkova tijekom epidemije koronavirusa, ali i za kupanje u moru i kopnenim površinskim vodama.

Na bazenima, morskim i slatkovodnim kupalištima moraju se na vidljivom mjestu na ulazu, kao i u samom prostoru gdje nužno je postaviti informacije o higijenskim postupcima i sa smjernicama o kojih se treba pridržavati ili koje vrijede u tom prostoru. Ako je dostupna odgovarajuća infrastruktura, moguće je razglasom povremeno oglašavati glasovne održavanje fizičkog razmaka i drugih općih mjera. Za prostore bazenskih kupališta maksimalan broj osoba koji je dopušten istovremeni boravak određuje se prema načelu 15 osoba na 100 metara kvadratnih prostora (uključujući površinu bazena). Posjetitelji i zaposlenici trebaju se pridržavati pravila fizičke udaljenosti od 1,5 metra. Isto vrijedi i za prostore morskih i slatkovodnih kupališta.

– Na razumnim razmacima te na vidljivim mjestima dezinfekcijskim sredstvom (npr. sredstva s deklariranim virucidnim djelovanjem prema uputama proizvođača i korištenje na koži). Koncesionar treba odvojiti ležaljke na način da se osigura fizička distanca (osigurati osobu koja može nadzirati propisane mjere) te dezinficirati ležaljke nekoliko puta dnevno, a obavezno nakon što određeni gost više ne koristi ležaljku te prostori kupališta predviđaju druga sjedeća mjesta, njih je također potrebno rasporediti na 1,5 m udaljenosti – stoji u preporukama za morska i slatkovodna kupališta. Isto vrijedi i za ležaljke na bazenima.

Prije ulaza na čisti dio bazenskog kupališta (bazen s površinom oko bazena) korisnici se obvezno moraju tuširati i proći kroz predbazen. Voda u predbazenima (dezbarijerama) mora biti hiperklorirana ili obvezno sadržavati dezinfekcijsko sredstvo. Maksimalan broj ljudi u bazenu ovisi o veličini bazena te je prihvatljiv onaj broj osoba pri kojemu je moguće održavanje fizičke distance. okolnosti takve da je u bazenu pojačano kretanje i aktivnost, broja osoba.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok