Kina je izvijestila o pet novih slučajeva koronavirusa, što je nešto manje nego dan ranije, kada ih je zabilježeno osam, no zdravstveni stručnjaci upozoravaju da je opasnost od drugog vala zaraze Covidom-19 i dalje velika.

Dva od pet novih slučajeva su takozvane uvezene infekcije, dok su tri slučaja vezana uz lokalnu transmisiju u sjeveroistočnom kineskom gradu Jilinu.

Broj potvrđenih slučajeva zaraze u kopnenom Kini sada je 82.947, dok su umrle 4.634 osobe koje su bile zaražene koronavirusom.

Lokalni prijenos zaraze u Jilinu zbio se u dijelu grada koji su kineski dužnosnici označili visokorizičnim područjem za Covid-19 te su uvedene pojačane mjere koje uključuju dopuštenje samo jednoj osobi iz domaćinstva da tijekom dana izlazi vani i obavlja potrebnu opskrbu.

Građanima je preporučeno da ne napuštaju grad, a svatko tko je na to prisiljen iz nekog razloga mora pokazati negativan test obavljen u zadnjih 48 sati.

Jilin je drugi najveći kineski grad u istoimenoj pokrajini, koja graniči sa Sjevernom Korejom i Rusijom. Pokrajina je privremeno u srijedu suspendirala putničke vlakove.

Istodobno je utvrđeno 12 novih asimptomatskih slučajeva koronavirusa, objavile su vlasti.

Zdravstveni savjetnik kineske vlade Zhong Nanshan kazao je za CNN da je opasnost od drugog vala zaraze koronavirusom i dalje velika.

- Većina Kineza ovog je trenutka i dalje osjetljiva na moguću zarazu Covidom-19 zbog nedostatka imuniteta, kazao je Zhong.

- Suočeni smo s velikim izazovom, mislim da ovog trenutka nije ništa bolja situacija nego u stranim zemljama, upozorio je visoki kineski zdravstveni dužnosnik, prenosi Hina.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok