Direktor Instituta za biokemiju (IBC2) u Frankfurtu Ivan Đikić izvijestio je danas da je tim znanstvenika uspio pratiti kako se ljudske stanice mijenjaju nakon infekcije koronavirusom te su otkrili spojeve koji su usporili ili zaustavili razmnožavanje virusa.

Kako stoji u priopćenju, tim biokemičara i virologa na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu uspio je pratiti kako se ljudske stanice mijenjaju nakon infekcije s SARS-CoV-2, virusom koji u ljudima izaziva Covid-19. Znanstvenici su testirali niz spojeva u laboratorijskim modelima i otkrili neke koji su usporili ili zaustavili razmnožavanje virusa, piše jutarnji.hr.

Među njima su i dvije nove potencijalne terapijske strategije za tretmane Covid-19, poput lijeka koji blokira metabolizam nukleinskih kiselina samog virusa (ribavirin) na kojem se već započela klinička ispitivanja. Drugi potencijalni lijek djeluje na metabolizam ugljikohidrata u ljudskim stanicama, jer je pokazano da 2DG (2-deoksi-D-glukoza) blokiraju glikolizu, važan metabolički put u širenju SARS-CoV-2 virusa, navodi se u priopćenju.

Američka tvrtka Moleculin Biotech posjeduje potencijalni lijek koji se zove WP1122, a djeluje slično 2-DG. Najavili su pripremu kliničkog ispitivanja na temelju rezultata iz Frankfurta. Znanstveni rad je objavljen u uglednom časopisu Nature, te je privukao značajnu medijsku pozornost (Welt, FAZ, Sat1, Science Daily, Fox News, Kurier, Süddeutsche Zeitung i drugih).

Dr. Christian Münch, vodeći autor na radu i voditelj laboratorija na Institutu za biokemiju (IBC2), komentirao je napredak u ispitivanju.

- Zahvaljujući tehnologiji mePROD koju smo razvili na IBC2 bili smo po prvi put u mogućnosti pratiti stanične promjene nakon infekcije SARS-CoV-2. Činjenica da naši nalazi sada mogu potaknuti daljnja istraživanja u svrhu razvoja lijekova, definitivno je veliki pomak.

Značaj novog uspjeha pokušao je objasniti profesor Jindrich Cinatl s Instituta za medicinsku virologiju.

- Uspješna uporaba tvari koje su komponente već odobrenih lijekova izvrsna je prilika u borbi protiv SARS-CoV-2. Te su tvari već dobro okarakterizirane, a znamo kako ih pacijenti toleriraju. U utrci s vremenom naš rad sada može dati važan doprinos koji pravci obećavaju najbrži uspjeh.

Profesor Ivan Đikić, direktor Instituta za biokemiju (IBC2), naglašava:

- Kultura otvorenosti, ulaganja u tehnologije i poticanja kreativnosti znanstvenika poput Christiana Müncha u našem institutu, kao i bliska suradnja biokemičara i virologa doprinijeli su ovom uspjehu. Projekt je započeo prije samo tri mjeseca i već je potaknuo nove terapijske pristupe protiv COVID-19."

Profesorica Sandra Ciesek, ravnateljica Instituta za medicinsku virologiju Sveučilišne bolnice u Frankfurtu, objašnjava:

- U ovakvoj kriznoj situaciji moramo se posvetiti novim putevima istraživanja. Suradnja između laboratorija Cinatl i Münch omogućila je brzo fokusiranje istraživanja na SARS-CoV-2. Dosadašnji nalazi izvrsna su potvrda ovakvog pristupa međudisciplinarne suradnje.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com