Zemlje u kojima zaraza koronavirusom opada još bi se mogle suočiti s neposrednim drugim vrhuncem ako prerano odustanu od mjera za zaustavljanje epidemije, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Svijet je još u središtu prvog vala epidemije koronavirusa, izjavio je šef programa WHO za izvanredne situacije Michael J. Ryan na konferenciji za novinare u Ženevi, uz napomenu da dok se broj slučajeva smanjuje u mnogim zemaljama, on se povećava u Središnjoj i Južnoj Americi, južnoj Aziji i Africi, prenosi Avaz.

Ryan je istaknuo kako epidemije često dolaze u valovima, što znači i to da bi se epidemije mogle vratiti kasnije ove godine u mjestima gdje je prvi val utihnuo.

Postoji, također, prilika da se stopa zaraze opet brže poveća, ukoliko se prerano ukinu mjere za zaustavljanje prvog vala.

- Ali mi, također, moramo biti svjesni činjenice da bolest može ''skočiti'' u bilo kojem trenutku. Ne možemo pretpostaviti samo zato što je bolest sada na putu na dole da će se isto tako nastaviti i da ćemo imati nekoliko mjeseci da se pripremimo za drugi val - rekao je Ryan i dodao kako će se možda drugi vrhunac pojaviti u ovom valu.

On je naglasio kako Europa i Sjeverna Amerika trebaju nastaviti provoditi mjere vezane za javno zdravlje, socijalne mjere, mjere nadzora, mjere ispitivanja i sveobuhvatnu strategiju kako bi osigurale nastavak silazne putanje i kako se ne bi odmah pojavio drugi vrhunac.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok