Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je u ponedjeljak da je otprilike polovina zemalja istraženih u novoj analizi imala djelomične ili potpune prekide medicinskih usluga za osobe s visokim krvnim tlakom i dijabetesom tijekom trenutne pandemije koronavirusa.

UN-ova agencija za javno zdravstvo u analizi 155 zemalja u prošlom mjesecu utvrdila je zabrinjavajuće probleme u pružanju zdravstvene zaštite ljudi koji pate od neprenosivih bolesti, od kojih mnogi spadaju u visoko rizčnu grupu onih koji mogu imati teške komplikacije ukoliko budu zaraženi sa COVID-19.

- Mnogim ljudima kojima je potrebno liječenje od bolesti kao što je rak, kardiovaskularne bolesti i dijabetes nisu pružene medicinske usluge i lijekovi koji su im potrebni otkako je počela pandemija COVID-19 - navodi u izjavi za javnost generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyes.

- Od vitalnog je značaja da zemlje inoviraju svoje metode da osiguraju da se osnovne medicinske službe mogu nastaviti čak i pored toga što se bore protiv COVID-19 - naglasio je Tedros.

Analiza je također pokazala da je 42 posto zemalja prekinulo s medicinskim uslugama za pacijente oboljele od raka i 31 posto za srčane bolesnike. U više od 90 posto zemalja osoblje službi za zdravstvenu zaštitu bilo je djelimično ili potpuno razmješteno na dužnosti bavljenja pandemijom, prenosi Associated Press. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok