Nakon što su AccuWeather, ali i meteorolozi Državnog hidrometeorološkog zavoda objavili velike sezonske prognoze za ljeto, sada je isto učinio i europski meteorološki servis Severe Weather Europe.

"Baš kao i zimi, hladniji zrak većinu vremena bit će ograničen na sjeverne dijelove Europe, dok će toplija (vruća) masa dominirati u kontinentalnoj Europi. To je prilično loš scenarij za kontinentalnu Europu, posebno s obzirom na opći obrazac koji ukazuje na to da hladne fronte neće prodirati na to područje za vrijeme toplinskih valova", piše Severe Weather Europe.

Britanski model

Prognoza Met-Officea predviđa, pak, da će se hladnija fronta premještati nešto južnije, što će rezultirati kraćim toplinskim valovima u kontinentalnoj Europi, a topliji zrak će gurati dalje prema istoku i sjeveroistoku. Veliku Britaniju i Skandinaviju, prema tom modelu, očekuje iznadprosječno ili prosječno toplo ljeto.

Američki model

Američki model CFSv2 prognozira nešto drugačiju priču. Prema tom modelu će se većina toplog/vrućeg zraka zadržavati nad srednjom Europom, dok će ispodprosječno toplo biti nad zapadnom Europom i jugoistočnim dijelovima. Zapadna Europa je u ovom modelu prikazana kao hladnije područje zbog prisustva područja niskog tlaka zraka nad ovim područjem i Sredozemnim morem.

Padaline

Prognoza padalina za ljeto 2020. nije iznenađujuća, piše SWE. Oba europska modela pokazuju suše vrijeme nego što je ljeti uobičajeno u kontinentalnoj Europi. Nad sjevernim regijama očekuje se iznadprosječna količina padalina.

Opet, američki model CFSv2 nešto je drugačiji jer pokazuje iznadprosječne količine oborina u zapadnoj Europi i dijelovima srednje i jugoistočne Europe. To je izravan rezultat područja niskog tlaka nad zapadnom Europom. Takav obrazac mogao bi dovesti do stvaranja opasnih oluja i nevremena u Njemačkoj, alpskim regijama i sjevernom Balkanu, zaključuje Severe Weather Europe.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok