Njemačka će zbog koronakrize privremeno, od 1. srpnja do kraja godine, spustiti opću stopu PDV-a s 19 na 16 posto. Ta mjera pomoći oporavku gospodarstva dio je novoga vladina paketa ukupno vrijednog 130 milijardi eura, o kojem su se preksinoć usuglasile stranke vladajuće koalicije.

Vlada kancelarke Angele Merkel također planira isplatiti i 300 eura jednokratne pomoći za svako dijete u Njemačkoj. Snižena stopa PDV-a također se privremeno smanjuje sa 7 na 5 posto. Električna energija za kućanstva i poduzeća pojeftinit će zahvaljujući mjeri privremenog odustajanja od naplate posebne naknade za obnovljive izvore energije proizvedene u solarnim elektranama i vjetroelektranama. Uvode se i nove subvencije za kupnju električnih vozila. Cilj je svih tih mjera iz drugoga vladina paketa borbe protiv koronakrize potaknuti potrošnju. Već je prvi paket gospodarskih mjera njemačke vlade nakon izbijanja globalne pandemije koronavirusa bio najizdašniji od svih država u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Sedam milijuna njemačkih radnika ostalo je zaposleno zahvaljujući tome što je država privremeno preuzela isplatu njihovih plaća. I uza sve te izdašne mjere pomoći gospodarstvu, Njemačka očekuje najgoru recesiju od poraća, s prognoziranim padom BDP-a 6,3 posto ove godine.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok