Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak je zatražila od zemalja u svijetu da inzistiraju na naporima suzbijanja novog koronavirusa, naglašavajući kako se globalna pandemija pogoršava i da još nije nije dostigla vrhunac u središnjoj Americi.

- Više od šest mjeseci od izbijanja pandemije, ovo nije vrijeme za bilo koju zemlju da skine stopalo s pedale - izjavio je generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na online brifingu.

Vodeći stručnjak UN-ove zdravstvene agencije za izvanredne situacije, dr. Mike Ryan, izjavio je kako je broj zaraza u srednjoameričkim zemljama još u porastu.

- Mislim kako je ovo vrijeme za veliku brigu - kazao je on, pozivajući na snažnije čelništvo vlada i međunarodnu podršku toj regiji.

Maria van Kerkhove, vodeći epidemiolog WHO, izjavila je na brifingu kako je „“sveobuhvatni pristup“ od suštinskog značaja u Južnoj Americi.

Ryan je kazao kako je sada potrebno fokusirati se na prevenciju drugih vrhunaca COVID-19, respiratorne bolesti izazvane koronavirusom koja je zarazila više od sedam milijuna ljudi i odnijela je više od 400.000. života.

- Ovo je daleko od kraja - izjavila je van Kerkhove, prenosi Reeuters. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok