Broj zaraženih koronavirusom u svijetu - premašio je osam milijuna. Više od 439 tisuća ljudi je umrlo. Najteže je i dalje u srednjoj i južnoj Americi.

Istodobno - u Kini je došlo do porasta broja novih slučajeva, pa su vlasti u Pekingu uvele nove stroge mjere.

Četrdeset novozaraženih u Kini, u odnosu na broj stanovnika, i nije mnogo, ali izaziva paniku. Pa vlasti odmah reagiraju. Dio Pekinga, odnosno tržnica koja je dvadeset puta veća od one u Wuhanu, odmah je zatvorena za građane. Javlja HRT.

- Ovo je katastrofa, sve je zatvoreno, nema prodaje, a ne znamo do kada će to trajati. Tek sam se počeo oporavljati i sada sam opet bez posla. Mislim da mi je život uništen, kaže vlasnik štanda na tržnici Zhu Li.

Osim na tržnici, vlasti su karantenu uvele u tridesetak okolnih četvrti. Riječ je o gotovo milijun stanovnika. Pravi posao tek slijedi.

- Dvije su mogućnosti. Prva, da je riječ o uvezenim slučajevima, i druga, koja je vrlo ozbiljna, da se pojavio novi oblik virusa, možda mutirani. Što prije pronađemo nultog pacijenta - prije ćemo doznati odgovor, ističe Wu Zunyou, glavni epidemiolog ureda u Pekingu.

Virus se širi nezaustavljivo. U posljednjih pet tjedana udvostručio se broj zaraženih, ponajviše u obje Amerike.

Čile je na rubu kolapsa, traje izvanredno stanje, svakoga dana novih je pet tisuća oboljelih, a karantena je uništila gospodarstvo.

- Kao posljedica ove najveće gospodarske krize, pojavila se i ona socijalna. U zemlji vladaju malodušje i rezignacija. Moramo pobijediti koronavirus i vratiti se u normalu, ističe predsjedik Čilea Sebastian Pinera.

U Europi mnogo bolje stanje. Njemačka je danas predstavila novu aplikaciju za pametne telefone koja pomaže u sprečavanju širenja virusa.

- Ovo nije prva takva aplikacija, ali uvjeren sam da je najbolja dosad i da će umnogome pomoći, kaže Helge Braun, šef kabineta njemačke kancelarke.

Aplikacija ima samo jednu svrhu, upozoriti na osobe pokraj nas koje imaju pozitivan test na koronavirus.

U borbi protiv koronavirusa, odnosno u traženju cjepiva sudjeluju mnoge zemlje, među njima i Singapur. Upravo oni najavljuju skoro masovno testiranje cjepiva, a ne pojedinačno, kao što je dosad bilo.

- Optimistično mogu najaviti da ćemo sljedeće godine imati cjepivo, kaže zamjenik ravnatelja istraživačkog centra Ooi Eng Eong.

Do tada savjetuju svima već poznato - održavanje higijene i odgovorno ponašanje najbolja su zaštita od virusa.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok