Voditelj Nacionalnoga stožera Civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović izjavio je u subotu da se trenutačno ne planira uvođenje dodatnih obvezujućih mjera u borbi protiv koronavirusa te da, za sada, nema naznaka da bi parlamentarni izbori mogli biti odgođeni.

Božinović je, gostujući u subotu u RTL-u Danas, pozvao sve da se zajedničkim naporima učini ono što je potrebno kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom.

"Sve mjere koje se donose ovise o trenutačnoj situaciji, a ne smatramo da bi trebalo posegnuti za restriktivnijim mjerama jer su naši epidemiolozi zapravo 'pohvatali' sve kontakte novooboljelih osoba", rekao je Božinović.

Dodao je kako je jasno utvrđeno da je riječ o hrvatskim građanima koji su uglavnom bravili u susjednim zemljama, kao što su Bosna i Hecegovina i Srbija te se vratili u Hrvatsku i inficirali svoju okolinu, a prije sve svoje obitelji.

Dosad odbijeno 70 posto zahtjeva za ulazak u RH

Što se pak tiče mjera koje se provode na granicama sa susjednim zemljama u kojima je u porastu broj novozaraženih, Božinović je podsjetio da svrhu dolaska u Republiku Hrvatsku ne trebaju dokazivati samo desetak država članica Europske unije.

To pak znači, dodao je, da za države nečlanice EU i za susjedne zemlje - BiH i Srbiju uvijek je tijekom pandemije postojala mjera da se mora dokazati svrhovitost ulaska u Hrvatsku.

Božinović je izvijestio da je, od kada je ta mjera na snazi, odbijeno oko 70 posto zahtjeva. Na novinarsko pitanje znači li to policija vraća ljude s granica, Božinović je objasnio da razlog za dolazak ljudi iz susjednih zemalja u Hrvatsku mora biti humanitarnog osobnog karatera ili neodgodivi poslovni sastanak što pak procjenjuje hrvatska policija.

Istaknuo je kako policija od 17. lipnja malo više kontrolira zahtjeve za ulazak u RH, odnosno ako taj razlog nije neodgodiv onda se ulazak može i odbiti.

Na pitanje nije li to kontradiktorno s obzirom na to da je Hrvatska otvorena za turizam, te da je u subotu zabilježena velika gužva na granicama, posebice s BiH, ministar je odgovorio da su gužve na granicama jer se detaljnije pregledavaju dokumenti kojima se dokazuje neodgodivost putovanja.

Rekao je da smo "svjesno krenuli, te da o tome nema spora ni u hrvatskoj javnosti da 'nova normalnost' ne bi trebala značiti zatvaranje, a posebno ne ono s početka epidemije".

Međutim, dodao je, mi na dnevnoj osnovi analiziramo situaciju i donosimo mjere kako bismo zadržali povećanje ekonomskih aktivnosti i kako bi funkcionirao turizam, a da istovremeno zaštitimo zdravlje hrvatskih državljana te naših gostiju.

Božinović je ocijenio da uvijek postoji određeni rizik vezan za dolazak stranih gostiju ali, napomenuo je, sada ipak znamo više o bolesti COVID-19 nego na početku, iako ne i sve, ali ako se svi pridržavamo propisanih mjera, posebice onih temeljnih - održavanja fizičke distance, osobne higijene i higijene prostora, bitno se smanjuje mogućnost širenja zaraze.

Nema indikacija da bi izbori bili odgođeni

Na pitanje, mogu li zbog novih okolnosti, biti odgođeni parlamentarni izbori, Božinović je odgovorio da za sada nema nikakvih indikacija da bi se situacija mogla pogoršati u toj mjeri da do toga dođe. S tim u vezi napomenuo i stajalište predsjednika Vrhovnoga suda i Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Đure Sesse, te podsjetio da su izbori u njihovoj nadležnosti.

Ustvrdio je kako osobno ne strahuje da bi izbori mogli biti odgođeni. Pitanje što bi učinio da kao ravnatelj HZZJ-a Krunoslav Capak mora u samoizolaciju a kandidat je na parlamentarnim izborima, komentirao je riječima da to "pretpostavlja da je došao u situaciju koju je možda mogao izbjeći, ali da se u to nikada ne može biti sto posto siguran, jer se virus šiti i asimptomatski".

Zaključio je kako Hrvatska zadržava povoljnu epidemiološku situaciju i sigurno smo jedna od onih država koja je od prvih dana, ne samo donosila pravovremene mjere, nego se one mogu odraziti i odražavaju se na ukupni uspjeh i reijting koji je Hrvatska postavila u ovoj situaciji.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com