Predsjednik Zoran Milanović iz Zagorja je komentirao situaciju oko epidemije koronavirusa i činjenicu da su neki političari viđeni da se rukuju unatoč preporukama epidemiologa da to ne rade.

Osvrnuo se i na istragu protiv svog nekadašnjeg ministra Siniše Varge, na situaciju u BiH, a progovorio je i o pokvarenom državnom avionu zbog kojega nije otputovao u Moskvu na Putinovu paradu.

Na pitanje reporterke televizije N1 Matee Dominiković oko rukovanja političara kaže:

– Inače se peru ruke. I prije epidemije smo prali ruke. Kada me već pitate za rukovanje, mislim da se nitko od stanovnika Hrvatske u zadnjih deset godina nije više rukovao nego ja. Moraš biti discipliniran, rukovanje nije problem. Rukovanje, ako se ruke peru, nije problem. Ovo će biti sjajan naslov, govorimo o pranju ruku, došli smo do situacije da o ovakvim banalnim stvarima pričamo.

Problem s rukama je što možeš inficirati sam sebe. Brini o sebi, to država ne može napraviti za tebe, komentirao je predsjednik Zoran Milanović situaciju oko rukovanja u kampanji i kontakt premijera Andreja Plenkovića sa zaraženim tenisačem Novakom Đokovićem.

Komentirao je i kritike iz BiH jer je u intervjuu za jedan crnogorski medij koristio izraz “tri entiteta”.

– Moj rad govori, stavovi govore da sam zagovornik BiH kao takve kakva jest i kao jamca stabilnosti. Drago mi je da je došlo do omaške, rekao sam tri entiteta. Dvije ustrojbene jedinice su dijelovi konfederacije, nikakvi entiteti, to je pogrešan naziv, rekao je.

Oko istrage protiv Siniše Varge postavlja protupitanje da ga je policija počela istraživati pet minuta prije izbora, USKOK bi brzo reagirao.

– Ako ima elemenata kažnjivosti, a to mi ne znamo, ako postoji koruptivna namjera, to treba dokazati. U Hrvatskoj se dnevno raspisuje stotine takvih natječaja. Dok mi razgovaramo, pregovara se o ogromnim ugovorima s konzultantskim kućama s ciljem otkupa mađarskog udjela u Ini. Te studije u vrijednosti 200.000 kuna, pisalo je da su nepotrebne. A tko ocjenjuje što je potrebno, je li potrebna studija za Inu ili je to nečiji politički fetiš ili fiksacija pa ide angažirati konzultante, je li to samo po sebi kažnjivo? Nije, rekao je i dodao da ne zna ni je li studija koju je Varga naručio nepotrebna, ali ako je nepotrebno kriterij, nagrabusili smo, smatra Milanović.

– To se događa neposredno pred izbore, pitate me o čovjeku koji tada nije bio ministar i koji je nažalost izabrao svoj, meni potpuno nejasan put, i to sam mu rekao, bili smo prijatelji, nismo se čuli nekoliko godina, žao mi je zbog toga, bio je jedan od najboljih ministara koje pamtimo, ali prelaskom u žetonsku koalciju je napravio grešku i ovo mu je hvala.

Komentirao je i kvar državnog aviona. Kaže da je već devet dana pokvaren i da mu je žao što ga nisu uspjeli popraviti. U Rusiju je, kaže, htio ići ne zbog dnevne politke nego zbog veličanstvene pobjede kakvu čovječanstvo nije vidjelo ni prije ni kasnije.

– To je bila borba za život, a tek onda antifašizam, to nisu napravili ni Amerikanci ni Englezi nego većinom Rusi i Ukrajinci.

Na pitanje novinara što misli o Zagorju, gdje je u posjeti, i hoće li doći na festival kajkavskih popevki kaže da hoće ako bude živ i zdrav i da je Zagorje dio njegovog identiteta.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com