U župnoj crkvi sv. Marije Anđeoske, Sesvetska Sopnica, koja je doduše fizički smještena na području Retkovca, ali ju ravnopravno dijele mještani župe iz Sesveta i Donje Dubrave, već po tradiciji održan je susret Hrvata Bosanske Posavine.

Ove je godine zbog poznatih epidemioloških razloga umjesto uobičajenih nekoliko tisuća, bilo tek nekoliko stotina vjernika i KUD-ova koji čuvaju baštinu tIh "hrvatskih" područja u BiH.

Uz poštivanje epidemioloških preporuka, misu je predvodio župnik fra Zdravko Dadić, a nakon mise svima je zahvalio organizator susreta, pater Ivan Tolj, župnik Gornjeg Močila i Sijekovca, sela Bosanske Posavine odakle su protjerani svi stanovnici - Hrvati, pa tako i ovaj svećenik koji danas živi u Zagrebu, piše sesvete-danas.hr.

Na misi su nazočili i mnogobrojni političari i kandidati lista, a neki od njih su se nakon mise obratili nazočnima, kao primjerice donevadni predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković, Ministar vanjskih poslova RH Gordan Grlić Radman i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Jandroković je nazočnim Posavljacima iskazao potporu te podršku u obnovi crkve i samostana na Plehanu kod Dervente.

"Hrvatska vlada je pomagala obnovu crkve i samostana i sasvim sigurno će i u budućnosti pomagati taj važan projekt koji je simbol hrvatstva tog dijela BiH, simbol njihove vjere, opstojnosti i snage. Naša je obaveza i dužnost da kao Hrvatska pomognemo Plehanu", poručio je Jandroković.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman bio je ujedno izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

"Briga za Hrvate u Bosni i Hercegovini ustavna je obveza, ali prije svega domoljubni žar. Znam kakvo je biće i kakva je duša Hrvata iz Bosne i Hercegovine, kao i u Bosni i Hercegovini jer sam i sam Hrvat iz Bosne i Hercegovine. Crkva u Hrvata je neizostavna, neraskidiva sastavnica sveukupnog hrvatskog nacionalnog identiteta.

Vlada Andrej Plenković ne samo da politički pomaže, podupire i razumije položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini, već ga i osnažuje kako bi njegov status bio u skladu s Daytonskim sporazumom i ustavnim odredbama. Samostan sveti Marko na Plehanu već je i u strateškom projektu hrvatske Vlade", istaknuo je obraćajući se nazočnima Grlić - Radman.

Gradonačelnik Milan Bandić koji je i sam, kako reče, došao "odozdola" s koferom, potpuno razumije Hrvatske iz Bosanske Posavine koji su morali napustiti svoja ognjišta i novu sreću potražiti u hrvatskom glavnom gradu.

Ovom tradicionalnom susretu raseljenih Posavljaka koji se svake godine priređuje s ciljem međusobnog povezivanja, te jačanja i očuvanja nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta uvijek se rado pridružim. Bez doprinosa naših Posavljaka u gospodarstvu, poduzetništvu i svim sferama života i rada bili bismo daleko siromašniji. Dragi naši Posavljaci, naši sugrađani, desetljećima obogaćujete naš grad i hvala vam na tome", rekao je Bandić.

Uz navedene nazočili su mnogi drugi kandidati s lista, primjerice Nino Raspudić, nositelj Mostove liste naše izborne jedinice, dr. Miroslav Tuđman, drugi s liste HDZ,a naše izborne jedinice s koje su još bili Ante Deur i Ante Plazonić, Bono Bošnjak, 4. na listi Domovinskog pokreta, Mirka Jozić pročelnica GU za gospodarstvo, inače 4. na listi 365, te predsjednik VGČ Sesvete Stjepan Kezerić, 12. na bandićevoj listi.

Nakon mise i obraćanja govornika zaplesali su gostujući KUD-ovi, a zajedno s njima i mnogi nazočni vjernici, a među njima ministar Radman Grlić, Gradonačelnik Bandić i drugi.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com