Bivši šef britanske tajne obaveštajne službe MI6 ser Richard Dearlove rekao je danas kako želi otvoreniju raspravu o podrijetlu pandemije virusa korona.

Dearlove upozorava kako ne bi trebalo odbaciti ideju da je virus mogao poteći iz laboratorije.

Dearlove je iznio svoje uvjerenje kako je virus koji uzrokuje Covid-19 konstruiran i da je slučajno pobjegao iz laboratorija u kineskom gradu Wuhanu, gdje su identificirane prve žrtve, prenosi SkyNews.

Njegovo mišljenje je u suprotnosti sa stavom znanstvenih stručnjaka, kao i američkih i britanskih obavještajnih službi kako SARS-CoV-2 virus korona nije stvorio čovjek. Prenosi Večernji list.

Komentari Dearlova dolaze u trenutku kada se tim znanstvenika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) priprema da ovog tjedna otputuje u Kinu kako bi istražio podrijetlo bolesti koja je ubila više od pola milijuna ljudi širom svijeta.

"Pristalica sam teorije da je virus potekao sa Instituta Wuhan (za virologiju)", rekao je Dearlove , koji je između 1999. i 2004. obnašao funkciju šefa MI6.

"Ne kažem ništa drugo, osim da je to posljedica nesreće i da je virus rezultat eksperimenata koji su vršeni u Wuhanu, a koji ne mislim da su posebno pogrešni", rekao je Dearlove.

Ipak, široko prihvaćeno mišljenje znanstvenika jeste kako je novi virus korona najvjerojatnije prirodno mutirao.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok