COVID-19 je od respiratorne bolesti postala sistemska, ne napada samo pluća, već i srce, bubrege, jetru. Iako o virusu stalno učimo, ono što je poznato je da su najugroženiji kronični bolesnici. Da je došlo do mutacije, dokaza nema, ali je prema iskustvima doktora virus sada drugačiji.

Profesor i doktor Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju u Nišu, objašnjava da je bolest ozbiljnija u odnosu na prva saznanja koja su doktori.

- Generalno, sada uglavnom imamo ozbiljnije kliničke slučajeve. Ono što primjećujemo u jedinicama intenzivne njege i to s čime se mi anesteziolozi suočavamo jesu kliničke slike koje se brzo pogoršavaju iz minuta u minutu, objašnjava doktor Janković. Kako doktor dalje objašnjava, sumnje da se sada javlja učestalost tromba i u centralnom živčanom sistemu, ali u bubrezima su u potpunosti opravdane.

- Nakon stečenog kliničkog iskustva koje imamo, ukazuje da je ovo daleko od banalne respiratorne infekcije, čak i one najozbiljnije koju smo imali kod infekcije svinjske gripe - dodaje anesteziolog, piše portal Blic.rs.

Profesor doktor Goran Stanojević, pomoćnik generalnog direktora Kliničkog centra u Nišu i koordinator jedne od Covid bolnica koja se u travnju suočila s velikim udarom kada je u jednom danu primila 150 najrizičnijih pacijenata, nakon što je virus ušao u Gerontološki centar, objasnio je da o koronavirusu još uvijek učimo.

- U nekom dosadašnjem iskustvu, koliko god tretiramo pacijente s koronom, kao da sve manje znamo o njoj. Sve ono što je bila karakteristika u prvom piku, prvog vala, sada je malo izmijenjeno. Imamo više mladih ljudi koji su oboljeli također s težom kliničkom slikom, to nije ranije bio slučaj, imali smo stariju populaciju koja je bila pogođena, međutim, u ovom drugom piku, mladi ljudi, ali i djeca obolijevaju nešto češće - priča profesor Stanojević.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok