- Gardijske brigade HVO-a sudjelovale su kao okosnica glavnih snaga u oslobodilačkim operacijama Republike Hrvatske na području jugozapadne Bosne.

HVO je vezivao velik dio srpskih snaga na sebe što je olakšalo prodor Hrvatske vojske u Oluji - ocijenio je general Zbora. Po njegovim riječima, Hrvatske snage, koje su slomile srpsku agresiju na Hrvatsku i BiH, bile su presudne i za okončanje rata te sprječavanje novoga genocida. Piše Večernji list BiH.

- Hrvatske snage su praktično završile misiju UN-a i deblokirale zaštićenu zonu Bihaća. Ono što se dogodilo Srebrenici i Žepi zajedničkom misijom hrvatskih snaga spriječeno je u Bihaću - ocijenio je general Sopta. Upitan je li time djelomično ispravljena nepravda i od zaborava oteta uloga HVO-a, Sopta je istaknuo kako je ključni dokument za to bilo obraćanje predsjednika Tuđmana iz 1996. godine u kojoj je precizno navedena uloga HVO-a.

Strateška uloga

Operacijama Cincar, Zima, Skok 1, Skok 2 i Ljeto koja je neposredno prethodila Oluji praktično je određen budući pobjednik. - Mi smo 29. srpnja 1995. zauzeli Bosansko Grahovo, Glamoč i izašli prema Vitorogu koji je dominanta planina. Uloga HVO-a bila je velika i u strateškom i vojnom smislu - dodao je ovaj nekada prvi čovjek vojske Hrvata u BiH. General Ilija Nakić, koji je zapovijedao 3. gardijskom brigadom, ocijenio je da se radi o ispravljanju nepravde prema Hrvatskom vijeću obrane.

- Rekao bih da je ovo ispravljanje nepravde prema Hrvatskom vijeću obrane. HVO je cijelu 1994. i 1995. godinu držao desnu stranu Livanjskog polja. Kako je god bilo vojniku HV-a na Dinari, tako je bilo i pripadnicima HVO-a na Goliji. U svemu smo posve ravnopravno sudjelovali u operacijama oslobađanja Hrvatske. Godinama nas nisu smjeli ni spomenuti, a sada smo sretni što se stvari mijenjaju - rekao je ratni zapovjednik brigade Jastrebova. On smatra da su se ključne operacije za oslobađanje Hrvatske događale u BiH.

- Ključne operacije odvijale su se na prostoru BiH. Mi smo bili hrvatske snage, to najbolje govori o našem zajedništvu u ratu - rekao je i dodao kako očekuje da se to zajedništvo počne graditi i u budućnosti.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok