Zemlje trebaju postupno ukidati mjere ograničenja međunarodnih putovanja temeljene na procjeni rizika i moraju dati prioritet osnovnim putovanjima za hitne potrebe, objavila je jučer Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

WHO je preporučio da se prioritet da važnim putovanjima zbog hitnih slučajeva, humanitarnih akcija, putovanja važnog osoblja i povratka u zemlju.

Ograničenja prilikom putovanja

Izbijanje novih slučajeva infekcije koronavirusom u mnogim dijelovima svijeta prisililo je brojne zemlje da ponovno uvedu neke putne restrikcije. WHO je sada pozvao svaku pojedinu zemlju da za sebe napravi analizu troškova i koristi te odluči o svojim prioritetima, prije nego što obnovi međunarodna putovanja.

U svom najnovijem naputku za putovanja WHO navodi da zemlje moraju uzeti u obzir lokalne epidemiološke i obrasce širenja zaraze, nacionalno zdravlje i mjere koje su već na snazi. O tome treba li zemlja uvesti karantenu za sve putnike koji od nekuda dolaze mora se odlučiti nakon procjene rizika i razmatranja lokalnih okolnosti zaraze, navodi WHO.

Nema "nepostojanja rizika" kada se radi o potencijalnom uvozu ili izvozu slučajeva putem međunarodnih putovanja.

Savjeti za putnike

Ranije ovog tjedna WHO je objavio kako zabrane međunarodnih putovanja ne mogu ostati na djelu beskonačno dugo te da će zemlje morati učiniti više na obuzdavanju širenja novog koronavirusa unutar svojih granica.

WHO je u lipnju najavio da će donijeti novi vodič za putovanja uoči ljetnih praznika na sjevernoj hemisferi.

Početkom srpnja pozvao je putnike da u zrakoplovima nose maske i da budu informirani o novoj pojavi covida-19 u nekim zemljama.

Raniji napuci za putnike uključivali su i ostale uvriježene preporuke poput higijene ruku, držanja društvene distance i izbjegavanje dodirivanja usta, nosa i očiju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok