- Još će nekoliko dana biti povećanih brojeva, a onda ljudi počinju shvaćati upozorenja i počnu se pridržavati te brojka počinje padati, rekla je prof.dr.sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Dnevniku HTV-a.

Na činjenicu da su većina sada zaraženih mladi koji su se zarazili u noćnim klubovima i jesu li oni uopće svjesni opasnosti, obzirom da im već nekoliko puta poslan im je apel, rekla je kako je ograničavanje rada noćnih klubova jedna od mjera koja će imati određene učinke.

- Mladost sama po sebi je vesela i slobodnija i manje se boji. Vjerujem da će oni ipak čuti apele gradonačelnika i brojnih liječnika. Uskoro im stižu i obveze. Mlade ljude mora se razumjeti njihova situacija jer su i oni podnijeli jedan dio tereta s lockdownom i mjerama i logično je da su poželjeli ljeti se opustiti. Vjerujem da će do njih doći apeli upozorenja jer i oni vole svoje starije koji mogu postati rizične skupine, rekla je Markotić.

Dodala je kako je ljeto i kako bi ovako povećane brojke u nekom zimskom razdoblju bile vrlo ozbiljne i sigurno dovele do puno ozbiljnijih situacija.

- Već danima imamo oko 90% onih koji su inficirani i ne trebaju bolničko liječenje, a samo je oko 1% na respiratoru. Ne može se gledati samo povećane brojke nego cijela situacija. Pratimo ju budno mi koji smo zaduženi za to, rekla je Markotić.

Dodala je kako se pokušava reagirati i ograničiti neke stvari na onim mjestima koje se učine rizične, ali isto tako pokušavati ne zaustaviti život koji žive i rade od određenih aktivnosti.

O 760.000 gostiju, koji trenutačno borave u Hrvatskoj Markotić je rekla da nema jako puno oboljelih među turistima, ono što su zemlje prijavile službeno.

- Jesen će biti ozbiljnija situacija. Trebat će nam više napora da držimo sve pod kontrolom jer ujesen, osim Covida-19 koji ne posustaje, imat ćemo i druge respiratorne infekcije. Tu je pitanje i nekakvih dvojnih infekcija. Sigurno će biti veći pritisak na zdravstveni sustav, smatra Markotić.

Uvjerena je da će s time moći nositi.

Govoreći o povratku u školu rekla je kako prema podacima koji nisu opsežni za sada, u studijama se nije pokazalo veliki postotak oboljelih među djecom niti da su oni bili ozbiljni prijenosnici koronavirusa, za razliku kao kod gripe.

- No u vrijeme gripe polovica ili dvije trećine djece ne dolazi u školu. Svatko tko bude u respiratornom infektu zadržat će se doma. Za sada prema svim pokazateljima nema podataka da je to neki povećani rizik, objasnila je Markotić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok