Cjepivo protiv koronavirusa je posao stoljeća, ali uprkos tome s njim se ne smije žuriti, jer se sigurno i učinkovito cjepivo ne može napraviti za nekoliko mjeseci.

"Paralelno, mora se krajnje ozbiljno raditi i na pronalaženju lijeka za oboljele od koronavirusa. Uvjeren sam da bi to mogao biti "obični" i jeftini D vitamin koji bi u protokolu liječenja covid pacijenata trebalo koristiti u maksimalnim dozama, a nemam pouzdanih informacija je li se i koliko to čini", kaže Borislav Kamenov, dugogodišnji imunolog, profesor niškog Medicinskog fakulteta u mirovini i bivši direktor Kliničkog centra Niš, prenosi beogradski Danas.

"Kako se može govoriti o učinkovitosti, a posebno sigurnosti ruskog cjepiva, o kojem se ovih dana puno govori, nakon njegovog ispitivanja na svega 38 ljudi? Svi mi smo genetski različiti, ne postoje dva ista čovjeka, svi reagiramo individualno, upravo zato se učinkovitosti sigurnost cjepiva i provjerava na većem broju ljudi. Da smo isti, bilo bi dovoljno i ispitivanje na tri čovjeka", smatra ugledni liječnik.

Navodi i kako je potrebna velika obazrivost, a ugled bilo kojeg cjepiva, pa i cjepiva protiv Covid-19 ne smije se narušiti jer se nekome žuri.

"Znamo da bi svatko želio biti prvi, ali i da uz veliki novac mogu ići i velike laži. Znamo, također, i da su za izradu učinkovitog i sigurnog cjepiva potrebne godine, a da se i tada mogu dogoditi greške. Recimo, živo cjepivo protiv poliomijelitisa zamijenjeno je mrtvim cjepivom poslije 20-ak godina primjene", kaže Kamenov.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok