Liječnici iz Hong Konga zabilježili su prvi poznati slučaj osobe kojoj je potvrđeno da se dva puta zarazila koronavirusom.

Pacijent (33) prebolio je koronavirus prije četiri mjeseca, a sad je ponovo zaražen virusom čija je genetička analiza pokazala kako je ta druga zaraza uzrokovana sojem koronavirusa koji je različit od onog s kojim se zarazio u ožujku. Muškarac čiji identitet liječnici nisu objavili testiran je pozitivan na virus nakon što se vratio s putovanja iz Španjolske, piše Daily Mail. Koronavirus mutira kako se širi diljem svijeta, a te promjene može bez problema detektirati genetička analiza soja virusa. Liječnici upozoravaju kako ovaj slučaj pokazuje na to da se ponovna zaraza može dogoditi samo nekoliko mjeseci nakon oporavka od prvobitne zaraze.

Navode kako je do toga došla jer je imunitet od virusa kratkog vijeka, a antitijela protiv COVID-19 brzo slabe. Međutim, zaraženi muškarac nije pokazivao simptome zaraze COVID-19 već su otkrili da se zarazio prilikom testiranja na aerodromu. To sugerira kako muškarac ima neki određeni oblik imuniteta koji ga štiti od težih simptoma bolesti. Do sada je bio određeni broj izvješća koji su tvrdili da je bilo ljudi koji su se dva puta zarazili koronavirusom, međutim oni su odbačeni s obzirom da se pokazalo kako je bila riječ o pogrešci u testiranju ili su prilikom testiranja na zarazu detektirani neaktivni dijelovi virusa još uvijek prisutni u tijelu.

Činjenica što se osoba koja je preboljela koronavirus ponovo može zaraziti s istim virusom značajno bi otežala napore diljem svijeta u borbi da pobjede virus. Znanstvenici smatraju kako jedan slučaj nužno ne dokazuje kako je ponovna zaraza moguća. Znanstvenici sa Sveučilišta Hong Konga prvi su uspjeli dokazati da je uopće ponovna zaraza moguća. Pacijent se nalazi u bolnici iako nema simptome. Pretpostavlja se kako je zadržan u bolnici upravo zato što je on prva osoba za koju se može potvrditi da se dva puta zarazila koronavirusom.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok