Ljetno razdoblje je pri kraju, a liječnici se sve više brinu kako će izgledati pandemija koronavirusa u nadolazećoj jeseni i zimi, prenosi CNN.

Pandemija je ionako opteretila zdravstvene sustave zemalja diljem svijeta, a građani će se morati nositi s još jednim izazovom: borba s koronavirusom i gripom u isto vrijeme. "Zasigurno se istovremeno možete zaraziti i gripom i koronavirusom, a to će imati katastrofalne posljedice za imunološki sustav", kaže dr. Adrian Burrowes, liječnik obiteljske medicine iz Floride, javlja RTL.

I COVID-19 i gripa napadaju pluća te potencijalno uzrokuju pneumoniju, nakupljanje tekućine u plućima pa čak i zatajenje dišnog sustava, a u težim slučajevima mogu izazvati sepsu, srčane probleme te upale mozga, mišića i srca.

"Kad se zarazite gripom i drugim respiratornim virusima, vaše tijelo oslabi i postanete ranjiviji stoga je vrlo jednostavno dobiti drugu infekciju", rekla je dr. Seema Yasmin, direktorica organizacije Stanford Health Communication Initiative.

Dvostruka zaraza mogla bi uzrokovati ozbiljne dugotrajne posljedice svih sustava organa, ali još je prerano da bi se to točno utvrdilo uzevši u obzir da liječnici i dalje ne znaju dovoljno o samom koronavirusu i njegovim posljedicama, a nema dovoljno podataka o ljudima koji su se zarazili i koronavirusom i gripom u isto vrijeme.

Kako razlikovati simptome?

"Simptomi gripe i koronavirusa vrlo su slični tako da ih je teško razlikovati", rekao je dr. Leonard Mermel s Odjela za epidemiologiju i kontrolu zaraze u bolnici Rhode Island. Simptomi oba virusa uključuju povišenu temperaturu, vrtoglavicu, umor, upaljeno grlo, bolove u mišićima, nedostatak zraka i curenje nosa. Međutim, za razliku od gripe, COVID-19 može uzrokovati gubitak mirisa i okusa, a oko pola slučajeva prijenosa zaraze dogodi se između ljudi koji nemaju nikakve simptome, poručuju iz Američke agencije za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Zaključuju da je najbolji način da se sa sigurnošću zna ima li osoba koronavirus ili gripu testiranje, a agencija je stvorila test koji će tražiti prisutnost oba virusa te će ih nastaviti proizvoditi za širu uporabu i distribuciju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok