Nakon sukoba ilegalnih migranata u Bosni i Hercegovini u improviziranom kampu kod sela Žegar nedaleko od Bihaća, u kojem su dvojica ubijena, a deset teže i osam lakše ozlijeđeno, Zoran Ničeno, pomoćnik glavnog ravnatelja hrvatske policije, načelnik Uprave za granicu gostujući na HRT umiruje hrvatske građane.

Poručuje kako policija nadzire granicu. Građani se tvrdi, mogu osjećati sigurno, no, navodi kako Bosna i Hercegovina nema odgovor što s migrantima.

- Mi smo odmah kontaktirali naše bh. kolege i ponudili svu moguću pomoć u eventualnom pronalasku počinitelja tih kaznenih djela koji su se tamo dogodili. S njima smo u kontaktu, no za sada nemamo informacija koje bi mogli podijeliti s vama. Nema značajnijih grupa koje su krenule prema granici da bi mogli detektirati da je to baš grupa koja se tamo sukobila.

Koliko je migranata na području Bihaća i Velike Kladuše, odgovara da ih je po službenim informacijama na području Unsko-sanskog kantona otprilike od 3600 do 4000 osoba, od ukupno oko 6000 koliko ih je u BiH.

- Naravno da na području županije van kampova i registriranih centara ima daleko veći broj migranata. Ono što se događa u posljednjih mjesec dana i više, je protest građana Bihaća i Velike Kladuše koji se osjećaju nesigurno. Značajno je pogoršana sigurnosna situacija zbog migranata koji imaju međusobne sukobe, ozljeđivanja i tuče. Građani se organiziraju i pritišću vlasti da te migrante maknu iz tog područja.

Bosna i Hercegovina, ističe, očito nema odgovor što s tim migrantima pa ti migranti bježe iz tih urbanih kampova u obližnje šume i tamo postavljaju šatore.

Očekuje li nakon zatvaranja centra Bira i najave da se zatvara još jedan pojačan pritisak na hrvatsku granicu, kaže da će biti jednak, ali da su fizički bliže granici.

- U nekim slučajevima nama su više pod kontrolom s obzirom na to da s našim sustavima detekcije i promatranja migranata možemo dobro vidjeti situaciju i temeljem tih tehničkih uređaja s kojima raspolažemo i reagirati na vrijeme. Ništa nije dramatično što se tiče ugroze hrvatske granice, ali je situacija teška za građane Unsko-sanske županije.

Unatoč karanteni, u ovoj godini u Hrvatsku je ušlo 20100 ilegalnih migranata, odnosno 39% više u odnosu na prošlu godinu. No, Ničeno poručuje kako je pojačana i aktivnost hrvatske policije. Podsjeća da je pad ulaska u BiH od 40%, što znači da je, kako navodi, hrvatska policija svojim radom otkrila daleko više ilegalnih migranata.

- Mi smo fokusirani na zaštitu granice, ali svakako nam je drugi cilj i sprječavanje krijumčarenja gdje imamo odlične rezultate i sveopću suradnju policijskih snaga.

Situacija, kaže, nije dramatična što se tiče granice, a policija je na prostoru Ličko-senjske, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije gdje su pritisci najveći. Građani mogu biti sigurni, jer, ističe, policija budno prati sve događaje u BiH.

Migrantska kriza u Bosni i Hercegovini poprima sve dramatičnije razmjere. S dolaskom jeseni i hladnih dana prijeti humanitarna katastrofa, osobito na području Bihaća i Velike Kladuše. Među migrantima, sukobi su sve češći.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com