- Nakon što je hospitaliziran u vojnoj bolnici Walter Reed zbog zaraze koronavirusom, američki predsjednik Donald Trump dobio je dozu antivirusnog lijeka "remdesivir", objavio je noćas predsjednikov liječnik dr. Sean Conley, dodavši kako je predsjednik vrlo dobro.

"S radošću vam mogu objaviti da je predsjednik vrlo dobro i nije mu potreban dopunski kisik. U konzultaciji sa specijalistima odlučili smo započeti terapiju 'remdesivirom' i predsjednik je primio prvu dozu, te se udobno odmara", napisao je dr. Sean Conley u priopćenju koji je objavila Bijela kuća. 

"Remdesivir", koji je prvenstveno namijenjen liječenju ebole, pokazao se efikasnim u borbi protiv koronavirusa, odnosno u skraćivanju perioda oporavka oboljelih od covida-19.

Po dolasku u bolnicu Walter Reed predsjednik Donald Trump je preko Twittera uputio poruku da mu je dobro. "Ide dobro, mislim. Hvala svima. Volim vas", objavio je Trump.

Američki predsjednik u petak je, 17 sati nakon što je objavljeno da je pozitivan na covid-19, helikopterom prebačen u vojnu bolnicu Walter Reed (Bethesda, Maryland) na liječenje. Prethodno je objavio video poruku od 18 sekundi, koja je snimljena u Bijeloj kući.  "Idem u bolnicu Walter Reed. Mislim da sam vrlo dobro, ali moramo biti sigurni da će sve biti u redu", kazao je Trump u video poruci, koju je objavio stojeći, obučen u tamno odijelo s plavom kravatom.

Prema helikopteru, koji ga je prebacio u bolnicu, hodao je bez ičije pomoći, nosio je masku za lice i nije razgovarao s novinarima.

Glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany priopćila da će predsjednik Trump iz predostrožnost biti prebačen u posebni apartman vojne bolnice Walter Reed.

"Zbog predostrožnosti, te na preporuku njegovog liječnika i medicinskih stručnjaka, predsjednik Trump će sljedećih nekoliko dana svoj posao obavljati iz predsjedničkog ureda u bolnici Walter Reed", priopćila je Kayleigh McEnany.

Neimenovani dužnosnik Bijele kuće kazao je novinskoj agenciji Reuters da predsjednik Trump nije prenio ovlasti na potpredsjednika Mikea Pencea, koji je u petak bio negativan na testu na koronavirus, kao i predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi, koja je treća u liniji sukcesije, iza potpredsjednika Pencea.

Prije odlaska u bolnicu predsjednikov liječnik u dr. Sean Conley objavio je da je predsjednik Trump primio dozu eksperimentalnog lijeka kompanije Regeneron koji sadrži koktel antitijela za covid-19, te je dodao da predsjednik SAD-a uzima cink, vitamin D, lijek za žgaravicu, melatonin i aspirin. (Hina)