Čak i kada osoba preboli koronavirus, to nije jamstvo da se ne može ponovno zaraziti, pokazala je nova studija, SARS-CoV-2 je novi koronavirus koji je uzrokovao pandemiju, ali postoje i brojni drugi koronavirusu za koje znamo već desetljećima i za koje znamo da ne samo uzrokuju zarazu kod ljudi nego su i sezonski virusi.

Istraživači su proučavali četiri vrste tih sezonskih koronavirusa u proteklih 35 godina te su utvrdili da je često dolazilo do reinfekcije, odnosno ponovne zaraze i to obično oko godinu dana nakon prve zaraze. Iako to ne mora govoriti puno o trenutnoj epidemiji, to nije dobar znak za nadu u dugoročni imunitet u populaciji.

Analizirajući 513 uzoraka seruma prikupljenih od 1980-ih od 10 zdravih muškaraca koji žive u Amsterdamu, istraživači su uočili nekoliko skokova kod antitijela koja su povezana s koronavirusom. Svaki od ovih skokova protumačen je kao reinfekcija, a za sva četiri proučena sezonska koronavirusa - uključujući HCoV-NL63, HCoV-229E, HCoV-OC43 i HCoV-HKU1 - tim je pronašao tri do 17 infekcija po pacijentu.

Neke rijetke reinfekcije pojavile su se već šest mjeseci nakon početne infekcije, ali obično je do ponovne zaraze dolazilo godinu dana nakon što se osoba prvi put zarazila, što ukazuje da je zaštitni imunitet samo kratkotrajan. Do sada je potvrđeno malo slučajeva reinfekcije covidom-19, ali postoje nesuglasice po pitanju imuniteta jer je još prerano za reći koliko traje stečeni imunitet na SARS-CoV-2.

Ova 35-godišnja studija sugerira da je imunitet za mnoge koronavirusne infekcije samo privremen te da bi reinfekcija mogla biti uobičajena značajka. Studija je ograničena u tom smislu što ne možemo sa sigurnošću reći da je svaki porast protutijela definitivno bila ponovna infekcija. Istraživanje je također provedeno na malom uzorku sudionika, pa su potrebne veće kohortne studije.

No, studija ima i neke stvari koja druga istraživanja nemaju. Pacijenti su se redovito testirali, više puta godišnje tijekom nekoliko desetljeća, čak i kad su se osjećali zdravo. To je važno jer mnoge infekcije koronavirusom mogu ostati asimptomatske, što znači da bismo mogli previdjeti mnoge reinfekcije. Uz to, studija je pokazala da se stopa zaraze usporava ljeti.

Hoće li SARS-CoV-2 slijediti isti trend kao i drugi koronavirusi, ostaje za vidjeti. No, treba biti oprezan i ne pretpostavljati da ćemo steći dugotrajni imunitet. Možda ćemo morati redovito ažurirati podatke i smjernice po pitanju ovog virusa, baš kao i s gripom, navodi Science alert.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com