Pandemija koronavirusa negativno je utjecala na zdravstvene usluge za pacijente s mentalnim bolestima i ovisnike, objavila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Samo sedam posto od sveukupno 134 države koje su sudjelovale u anketi WHO-a izvijestilo je da su odjeli za mentalno zdravlje bili u potpunosti otvoreni, a preostalih 93 posto je srezalo izdvajanja za te zdravstvene usluge.

"Smatramo da je to zaboravljeni aspekt covida-19", rekla je Devora Kestel, direktorica WHO-ovog odjela za mentalno zdravlje i ovisnosti, dodavši kako je dio izazova u tome što se za taj sektor i prije pandemije premalo izdvajalo.

"Samo 17 posto država osiguralo je dodatna sredstva za aktivnosti za pomoć sve većem broju onih s mentalnim poremećajima tijekom pandemije", rekla je Kestel.

"Mi procjenjujemo, a prve informacije i potvrđuju, da se bilježi povećanje broja ljudi s mentalnim, neurološkim i ovisničkim problemima koji će trebati našu pozornost", istaknula je.

Njezina organizacija nema informacija o podacima poput većeg broja samoubojstava, epileptičnih napadaja ili ovisnosti koje bi mogle dovesti do predoziranja, kazala je Kestel.

Velik broj država ostavio je otvorene odjele za mentalno zdravlje, no pacijenti su se suočili s drugim izazovima, tvrdi WHO.

"Ograničavanje kretanja su najčešći uzrok poremećaja u 73 posto siromašnijih država", rekla je Kestel.

Snažnije su pogođene i izvanbolničke usluge, no mnoge bogatije države koriste telemedicinu i moderne tehnologije kako bi pomogle pacijentima s mentalnim poteškoćama, objavio je WHO.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com