Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Novom Sadu kako je najvažnije da Srbi i Hrvati razumiju da jedni bez drugih teško mogu opstati.

"Što se tiče naših odnosa, teško bi mi netko vjerovao da govorim o velikoj ljubavi između Srba i Hrvata. Važno je međutim, da shvatimo, da ćemo jedni bez drugih - teško opstati", rekao je Vučić nakon svečanog otvaranja Spomen-doma bana Josipa Jelačića i njegove predaje na korištenje Hrvatskom nacionalnom vijeću u Srbiji.

Vučić je istaknuo da Srbija i Hrvatska, usprkos činjenici da bi se danas teško mogli saglasiti po nekom pitanju, imaju važan posao u budućnosti, a to je da samo dijalogom i čuvajući mir počnu graditi međusobno povjerenje, javlja Srna.

On je rekao kako će Srbija pokušati pronaći rješenje kad je u pitanju zahtjev hrvatske manjine da više sudjeluje u vlasti Srbije.

Vučić je naveo kako je Spomen-dom bana Jelačića jedna od prvih stvari koje su obećane i realizirane kada je u pitanju hrvatska manjina u Srbiji i poručio da su ljudi hrvatske nacionalnosti građani Srbije.

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je da otvaranje Spomen-doma može postati simbol želje da se još snažnije krene u rješavanje svih otvorenih pitanja i izgradnju boljih odnosa Hrvatske i Srbije.

Radman je izrazio uvjerenje da iskrenim i otvorenim dijalogom dvije države mogu riješiti sva otvorena pitanja.

"Ovo je veliki događaj za hrvatsku zajednicu ovdje, ali veliki dan i za Srbiju. Današnja svečanost je važan trenutak u odnosima Hrvatske i Srbije, budući da jasno pokazuje kako zajedničkim snagama možemo raditi na dobrobiti svih", rekao je Radman i izrazio uvjerenje da je Jelačić najvažnija osoba u povjesti Hrvatske.

"Njegova kuća, gdje se rodio u Petrovaradinu, otkupljena je i obnovljena uz pomoć Vlade Srbije, zbog čega se zahvaljujem predsjedniku Vučiću. Uvjeren sam da će to doprinijeti očuvanju suvremene kulture Hrvatske i očuvanju njenog povjesnog naslijeđa", rekao je Radman i dodao da manjine moraju biti spona i mostovi koji će ojačati odnose dvije države.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok