Svaka generacija nosi neke nove društvene trendove. Jedna od uočljivijih u suvremenom društvu je dob u kojoj mladi odlaze iz obiteljskog doma i započinju neovisan život.

Danas nije neobično da na istom mjestu žive roditelji i njihova, ne tako mala, djeca. Stučnjaci su taj fenomen čak i imenovali, piše The Guardian.

Takozvani "bumerang" fenomen odnosi se na mlade osobe koje se vraćaju u obiteljski dom u 20-im i 30-im godinama, a sada je stalna karakteristika Britanskog društva i vjerojatno će potaknuti redefiniranje percepije toga što znači obiteljski život, rekli su stručnjaci, prenosi Faktor.

Istraživanje je pokazalo da gotovo dvije trećine mladih osoba bez djece u dobi između 20 i 34 u Ujedinjenom Kraljevstvu nikada nisu napustili roditeljski dom ili su se ponovno uselili zbog kombinacije nepouzdanog tržišta rada i niskih satnica, visokih cijena najma te stresnih životnih promjena poput prekida romantičnog odnosa.

To je povećanje od čak jedne trećine u zadnjih deset godina te je trend koji će vjerojatno dodatno rasti kako se probude ekonomske i društvene posljedice pandemije koronavirusa.

- Mlade osobe koje žive u obiteljskom domu nakon dvadesete nije privremeni fenomen. Mnogo mladih osoba će provesti veći dio desetljeća živjeći tako - izjavila je Katherine Hill, suradnica iz Centra za istraživanje društvene politike.

Suživot u tom obliku nosi mnoge probleme i potrebne su značajne prilagodbe.

Primjerice, obitelji moraju pregovarati o tome trebaju li mlade osobe plaćati najam, doprinijeti plaćanju računa i pomagati s kućanskim poslovima.

S druge strane, ukoliko djeca aktivno sudjeluju i doprinose domaćinstvu, olakšanje može biti obostrano. Mladi se ne moraju snalaziti s pronalaskom stana, dok roditelji imaju pomoć s troškovima.

Pandemija koronavirusa dodatno je otežala ionako stresan proces traženja povoljnih stanova za najam, a zbog očekivane krize, ni tržište rada ne čini se obećavajuće. Stoga je vjerojatno da će mnogi mladi unatoč planovima za iseljavanje tu odluku barem privremeno odgoditi.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com