Fondacija Gates će uložiti 70 milijuna dolara kako bi se cjepivo protiv koronavirusa mogla jednako distribuirati i plasirati po cijelom svijetu.

Suosnivač Microsofta i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu Bill Gates i njegova supruga Melinda, izdvojili su 50 milijuna dolara za COVAX, međunarodni projekt kojim se želi osigurati da 92 zemlje a niskim i srednjim dohorkom imaju pristup eksperimentalnom cjepivu.

Preostalih 20 milijuna dolara je uloženu u Koaliciju za epidemiološke inovacije u stanjima pripravnosti (CEPI), koja izdvaja sredstva za druge moguće kandidate za cjepivo protiv koronavirusa.

"Moramo osigurati da svi dobiju jednak pristup testovima, lijekovima i cjepivima kada budu dostupne bez obzira na kojem kraju svijeta da žive. Naše danjašnje obećanje samo ukazuje na to da smo sve bliže tome, da imamo resurse koji su potrebni za pomoć svijetu u borbi protiv ovog virusa", kazala je Melinda Gates.

Obećavajući podaci objavljeni su prethodnih dana nakon što je ispitivanjima utvrđeno da se vakcina na kojoj rade Pfizer i BioNTech pokazala oko 90 posto učinkovitom, kao i registracija u kolovozu Sputnika V ruskog cjepiva koje također pokazuje dobre rezultate i sigurnost.

Sukladno tome, navedeno je da su te ohrabrujuće vijesti znak da bi prvea cjepiva protiv koronavirusa moglo biti spremno za upotrebu prije kraja 2020. godine.

Mark Suzman, izvršni direktor Fondacije Gates kazao je da je ovo "povoljan tjedan" te da će i planirana sredstva dati značajan doprinos globalnim naporima za razvoj jepiva.

"Vijesti o cjepivima daju nam nadu u vezi s nizom drugih proizvoda koji su u pripremi i razvoju. Međutim, još se treba prijeći dug put kako bi regulatori odobrili cjepivo, a zatim da one budu nepristrasno distribuirane što posebno moramo kontrolirati", kazao je Suzman, piše US News.

Fondacija Gates počela je s izdvajanjem novca za cjepivo u lipnju i ovaj dodatni novac dovodi do iznosa od 156 milijuna dolara koji su namijenjeni za istu svrhu.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com