Bivši hrvatski ratni zapovjednik osuđen za ratni zločin Tomislav Merčep preminuo je u dobi od 69 godina, izvijestila je u utorak ma internetskim stranicama Udruga hrvatskih dragovoljaca iz Domovinskog rata čiji je Merčep bio dugogodišnji predsjednik.

Merčep je bio zapovjednik postrojbe pričuvne policije u Pakračkoj Poljani, u Hrvatskoj. Obnašao je i dužnost ratnog pomoćnika ministra obrane.

Vrhovni sud Republike Hrvatske ga je 2017. godine osudio na sedam godina zatvora za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva jer kao zapovjednik postrojbe poznate kao "merčepovci" nije spriječio zločine nad srpskim civilima u Pakračkoj Poljani, javlja Hina.

Ratni pomoćnik ministra unutarnjih poslova Tomislav Merčep u ožujku je odlukom Vrhovnog suda uvjetno pušten iz zatvora nakon tri četvrtine sedmogodišnje kazne zbog nesprečavanja zločina nad srpskim civilima tijekom Domovinskog rata.

Donoseći odluku o uvjetnom otpustu, Vrhovni sud je naglasio da se Merčepu, od kolovoza 2019. kada mu je pravomoćno odbijen prethodni prijedlog za uvjetni otpust, znatno pogoršalo zdravstveno stanje i da mu je potrebna stalna njega i pomoć.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok