Osjećaj slabosti, poremećaj razine šećera u krvi te gastrointestinalne tegobe novi su simptomi koji su uočeni kod više polovice pacijenata pozitivnih na COVID-19.

Otkrila je to nova američka studija u kojoj je analizirano 12.000 posjeta pacijenata hitnim službama pet njujorških bolnica. Znanstvenici navode da se 57,5 posto COVID-19 pozitivnih pacijenata žalilo na osjećaj slabosti. Isto tako 55,5 posto pacijenata šećer u krvi je bio izvan kontrole, a 51,4 posto pacijenata najviše se žalilo na gastrointestinalne tegobe liječnicima, prenosi Zimo.

Nadalje, pacijenti stariji od 65 godina više žale na netipične simptome, poput proljeva, umora i slabosti. Nadalje, studija je otkrila i da pacijentima koji su dehidrirani, promijenjenog mentalnog statusa (pod koji spada i osjećaj slabosti) ili kojima je naglo pala razina šećera u krvi, prijeti veći rizik od smrti od komplikacija izazvanih bolešću COVID-19.

Ta nova otkrića mogu pomoći bolnicama u organizaciji bolje skrbi za te rizične pacijente, ali isto tako mogu pomoći članovima obitelji i ljudima koji rade s umirovljenicima da bolje prepoznaju znakove upozorenja na zarazu novim koronavirusom, kaže Christopher Clifford, koautor studije sa Škole za medicinu Icah u New Yorku.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok