Goran Tešović, dječji infektolog s Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević kazao je kako nema promjena u kliničkoj slici kod djece i adolescenata od početka pandemije do danas.

- Možemo reći da djeca i mladi prebolijevaju bolest s relativno blagim simptomima, a brojni od njih i bez ikakvih simptoma, što ne znači da upravo oni ne mogu biti oni koji šire infekciju na druge. No, rijetke su komplikacije, blage su kliničke slike - kazao je Tešović za N1.

- Ono što se uočilo krajem proljeća - pojava jednog novog kliničkog sindroma kojeg zovemo multisistemni inflamatorni sindrom povezan s covidom-19, do sada smo imali troje takvih bolesnika i svi su se uspješno oporavili. Ali, moram reći da je to zapravo jedina ozbiljna komplikacija SARS-CoV-2 infekcije u djece i adolescenata, kaže Tešović.

Taj sindrom usporedio je s s Kawasaki bolesti i napomenuo kako se od Kawasaki bolesti pacijenti brže oporavljaju. Naveo je i po čemu se sindrom može prepoznati.

- Vrućica, otok limfnih čvorova, promjene po koži, osip, promjene po sluznici. Među djecom i adolescentima značajan broj zaraženih osoba ne razvija nikakve simptome - kazao je Tešović te naglasio da ipak mogu zaraziti druge.

Komentirao je i one koji ne žele nositi maske.

- Imam jedan komentar i za one kojima nošenje maski ograničava slobodu: oni nenošenjem maski ograničavaju moju slobodu jer na taj način povećavaju vjerojatnost da će mene zaraziti, što nikako ne bih htio - rekao je.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com